Най-после дойде!

(брой 46 от 2006 г., Т21)

* На 25 ноември 2006 г. в 8:50 часа супермодерната мотриса “Дезиро”, производство на “Сименс”, пристигна на гара Троян * Новото немско чудо е гаранция, че линията Левски – Ловеч – Троян няма да бъде закривана, смятат запознати



ИНЖ. ВЕНЕЛИН СТАЙКОВСКИ: ДОЧАКАХМЕ!

“Троян 100 години чака, за да посрещне първия си влак, а сега ни трябваха само 2 години, за да дочакаме новата мотриса “Дезиро”!” С тези полушеговити думи шефът на гара Троян инж. Венелин Стайковски се обърна към пътниците и малобройната публика, които точно в 8:50 часа на 25 ноември, събота, посрещнаха първия супермодерен “троянски” влак (серия “DESIRO Classic” VT642) на немския производител “Сименс”. В същия тон инж. Стайковски обясни, че името на новите мотриси идва от френски език и означава “желание”. Сред посрещачите бяха градоначалникът Дилян Енкин, както и десетина активисти на Сдружението за изграждане на тунел Троян – Карлово, начело с председателя Нанчо Чакъров.

ВСИЧКО Е ДОБРЕ, КОГАТО СВЪРШВА ДОБРЕ

Ще припомним, че най-дългата второстепенна жп линия у нас (Троян – Левски – Свищов, 132 км) трябваше, според обещанията на тогавашния транспортен министър Николай Василев, да бъде ощастливена с новите немски мотриси още в началото на 2005 г. После имаше обещания за други срокове, като най-последния бе за началото на м. септември т.г. (междувременно пък избухна скандал с обвинения, че сделката със “Сименс” първоначално за 25 мотриси и после за още 25 е спекулативна и има някаква корупционна схема – бел. Т21). Но, както се казва – всичко е добре, когато свършва добре. А че става дума за нещо много добро, което е и гаранция, че прогнозираното от някои закриване на линията Левски – Троян няма да се състои, аргументите наистина са доста.

ПРЕДИМСТВАТА: ЛУКС, УДОБСТВА, НАМАЛЕН РАЗХОД, ЕКОЛОГИЯ, БЪРЗИНА

За луксозната возия и вътрешния комфорт, непознати досега в родната жп действителност, е излишно да говорим. За икономичността и екологичността на “Дезиро” обаче е задължително. Новите мотриси (капацитетът им е за 123 седящи плюс 90 правостоящи пътници) са далеч по-леки и по-малката инсталирана мощност довежда до рязко намаляване на разхода на гориво (от 400 л при досегашните влакове на 50-75 л, т.е. – намаление от 7-8 пъти!); пестене на гориво се реализира и от по-бързото ускоряване на “Дезиро”, което за отсечката Ловеч – Троян, където спирките са твърде много, е от голямо значение. Новата компютърноуправляема горивна система пък намалява значително вредните емисии, като ги “вкарва” в екологичния евростандарт «Euro II». Друг ефект, който е от първостепенна важност за пътниците (и особено за немалкото, които всекидневно пътуват от Троян до Ловеч и обратно), е скоростта на пътуването. Макар че остарялото трасе, което отдавна плаче за ремонт, който пък поради липса на средства все не се осъществява, не позволява на «Дезиро» да вдигне над 75 км/час (при максимална скорост на немските мотриси 124 км/час), със сигурност от Троян до Ловеч и обратно ще се пътува далеч по-бързо.

ХЛЯБ И СОЛ И КИТКА ЗДРАВЕЦ ЗА МАШИНИСТИТЕ

С хляб и сол и китки здравец бяха посрещнати машинистите на първата “троянска” “Дезиро” – главния Георги Димитров и заместникът му Гочо Гочев. На изпроводяк пък две девойчета в национални носии лиснаха по менче с вода – да му върви на новото нещо “като по вода”.

КАТО ПО ФИЛМИТЕ

Преди отпътуването за гара Левски имахме възможност да разгледаме отвътре новата мотриса и впечатлението наистина бе поразително: нови широки седалки, светлина, обем, чистота, удобни места за багажа, вакуумни тоалетни, кошчета за разделно събиране на отпадъци, лесен и удобен достъп (а не като при онези буквално страшни и за слизане, и за качване нашенски вагони) … С една дума – неща, каквито сме виждали само по филмите или в чужбина.

ЦИГАНСКИТЕ НАПАДЕНИЯ

Питахме машинистите и за скорошните вандалски прояви, огласени от централните медии – в Пернишко тумби цигани замеряли новите мотриси и изпочупили стъклата на няколко “Дезиро”. Жепейците потвърдиха грозния факт, който ще струва на собственика “БДЖ” ЕАД доста средства, но изразиха надежда, че по линията Левски – Троян, която ще се обслужва от три нови мотриси, такива неща няма да има. Дано! А ако има – има полиция!

Т21

Виж снимки от посрещането на първата "Дезиро" в Троян - ТУК

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |