Извадки от този и онзи живот

*Или кога ще ги стигнем чехите?!
(бр. 29 от 26 юли 2006 г., Т21)

Нямам намерение на фантазирам и да съпровождам уважаемия читател из потайностите на “онзи свят”. С тази задача се беше нагърбил (и я изпълни гениално) един велик италианец. Моя милост просто реши, че разликата в бита и морала на хората от днешна България и на тия от бившите “братски” социалистически страни е вече толкова голяма, че може да се говори за “този” и “онзи” живот. Който не вярва, може да се увери като се качи на някой от многобройните автобуси, стоварващи ежедневно на автогарата в Прага стотици българи (имам чувството, че повечето от тях имат еднопосочни билети). Не бих могъл със сигурност да твърдя, че успехите на днешна Чехия, Полша, Словакия и пр. се дължат единствено на новата им придобивка – членството в Евро
пейския съюз. Но несъмнено това е един от решаващите фактори. Тук ще се огранича само с “извадки” от днешния чешки материален и духовен живот. Повечето от изводите оставям на уважаемия читател.

*****

В КОЛИТЕ - ПО-КРОТКИ ОТ АГЪНЦА

Чехите имат чувството, че в страната им стават много повече автомобилни катастрофи, отколкото в страните от Западна Европа. Чувството им съвпада със статистиката, макар че в това отношение “постиженията” в България са значително по-големи от чешките. Т 1 юли тази година в Чешката република е въведен драконовски закон за движение по пътищата. Дори само за незакопчан колан глобата достига неколкостотин лева и отнемане на много, ама много точки. Недай си Боже да не спрете на “зебра”, ако на нея има дори и един човек. Глобата ви ще възлезе на няколко български средни заплати. Определянето на размера на глобите се извършва по следната схема: полицаят, който ви е хванал в нарушение на Закона за пътищата, описва произшествието, а орган на друго равнище определя размера на глобата, която пък трябва да платите в точно определен срок. Наблюдавам, че моите чешки приятели в леките си коли вече са по-кротки и от зайчета. Явно бившите граждани на т. нар. социалистически страни все още не са забравили част от социалистическите си “добродетели” и вероятно още доста време ще е валидна мъдростта, че кучето скача според тоягата.

*****

КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН!

Моят чешки приятел Иван от 3-4 месеца вече е пенсионер. Цял живот е работил като общ работник по поддържане на водни и електрически инсталации. Може и да има завършено средно образование. Месечната му пенсия е 10 000 крони (1 лев се разменя за 15 крони), което ще рече около 650 лв. Двустайния си апартамент в Прага е дал под наем, а целогодишно живее на квартира в една вила край Прага. За апартамента получава 6000 крони, а наемът, плащан за вилата, е 1000 крони. Срещу сравнително добро възнаграждение (в Чешката република услугите са доста скъпи) Иван продължава от време на време да упражнява професията си. Като цяло Иван разполага с около 1200 лева месечно. Бившият общ работник, сега пенсионер е посетил Полша, прибалтийските републики, Финландия и др. Иван е семеен, притежава лека кола и има спестявания от около 20 000 лв., с които възнамерява да си купи вила в околностите на Прага. Бих си позволил да твърдя, че Иван може да бъде причислен към средностатистическия чешки пенсионер.

Направих си труда да изчисля колко пъти е по-човешки животът на пенсионирания общ работник Иван от този на неговия събрат в милата ни родина. Дори като приспаднах получавания наем за апартамента, се оказа пак, че цифрата е около 6-7 пъти. Позволявам си да напомня, че чехът Иван не е пенсиониран бивш полковник от Държавна сигурност, бивш военен или някогашно партийно величие. Иван е бивш водопроводчик.

Както е прието да се казва в подобни случаи – коментарът е излишен!

*****

ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА “БИЗНЕСМЕНИТЕ”

Минавам край щанд с очила. Очилата за старческо далекогледство са същото производство, както и продаваните у нас – докарани някъде от Китай или друга страна от този район. Само дето цените са различни – българските “бизнесмени” ги продават по 6 лева, а тук струват ... 1,80. Каква разлика, а?! То бива печалба, бива, ама чак пък такъв захлас! Да се бяхте позасрамили бе, другари бизнесмени! Ама пък то българска търговия и срам (морал)!

Всеки народ си заслужава “бизнесмените” (от мене още едно допълнение – и “политическата класа”).

*****

ТЕЧЕН ШОКОЛАД В АВТОБУСА

В Чешката република цената на горивата е с около 10-20 стотинки по-висока. А цените на междуградските автобуси са около 2 пъти по-ниски. При това пътувате в нови, чисти автобуси, в които ви предлагат вестник (като слезете от автобуса можете да си го вземете), предлагат ви чай, кафе или ... течен шоколад. Седя в автобуса, пътуващ от Прага за Бърно (пак казвам – цената на билета е около два пъти по-ниска от тая за същото разстояние в България), пия си течния шоколад и се сещам за троянската фирма “Нешев”, където все още не сервират на пътниците въпросния течен шоколад. Да не говоря за автобусите между Терзийско и Троян, които по време на дъжд вътре текат повече, отколкото са валежите навън. Защо фирмата, която владее превозването на пътниците от троянските села, поддържа такива цени на билетите и използва автобуси от времето на моята младост, ще попита уважаемият читател. Предполагам, че отговорът е един – бърза и безогледна печалба. Вие се возите в скапан автобус, но идете да видите какво превозно средство кара собственикът на фирмата – луксозен модел джип! След влизането на България в Европейския съюз такива “превозвачи” вероятно ще пият една студена вода!

*****

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА – 1200, ПЕНСИЯТА - 600

На излизане от Пражкото метро минавам през магазин на известната фирма “Делвита”, където се продават хранителни стоки, напитки, парфюмерия ... Стоките в тази търговска верига не са от най-евтините, но са известни с високото си качество. Записвам си цените на някои от стоките, без да правя подбор – която ми попадне. Превръщам чешките цени в левове, за да не затруднявам читателя с упражнение по смятане. Килограм брашно струва 40 стотинки (в една друга верига – “Кауфланд”, същото брашно, отговарящо на нашия тип 500, струваше 20 стотинки), 2 лв. е литър олио (за справка – в Чехия не се отглежда слънчоглед), килограм ябълки – 1,40 лв., захарта също е 1,40 лв., краставиците са 80 стотинки, зелето – 65 ст., испанските вина се купуват за около 10 лв. бутилката, вино тип “Каберне” от Македония струва също около 10 лв. (не видях никъде да се продава българско вино).

Повече няма да ви занимавам с ценови и стокови битовизми. Смятам, че се разбира за какво става дума. И на всеки му е ясно как живее моят чешки приятел Иван с 1200 лева на месец. Всъщност пропуснах да ви кажа, че за първото тримесечие на 2006 г. средната заплата в Чешката република вече е над 1200 лв., а средната пенсия – около 600 лв.

Дай Боже всекиму!

*****

СТРАНЕН НАРОД СА ТОВА ЧЕХИТЕ!

Странен народ са това чехите! Вече 2 години са членове на Европейския съюз и още не са проумели, че той е създаден само за да ги оплячкоса, да им одере кожата и накрая да им закрие държавицата. Така поне биха изглеждали нещата от камбанарията на средностатистическия българин. Но що-годе просветеният чех не мисли така. Дори само заради това, че той вече се чувствува равноправен европеец с всичките му екстри. И преди всичко – живее по-добре отколкото преди. По всички материални и духовни показатели Чешката република вече е член на демократичното и богато западноевропейско семейство. Тя е и правова държава. А не вилает на разнокалибрени мутри. Нещо, което и с невъоръжено око се наблюдава в някои други страни. Като например в милата ни татковина.

*****

ЗАЩОТО СА НАШИ, СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ

Често мои близки ме упрекват в космополитичен уклон и в патриотична недостатъчност. Да! Не отричам подобни заключения. Впрочем, никога не съм твърдял обратното. Може би защото съдбата е била по-благосклонна към мен и съм имал възможност да не живея цял живот в Терзийско. Но позволете ми да ви попитам, уважаеми патриоти, защо точно да споделям възвишените ви “патриотични” чувства? Заради човешкия материален живот? Заради ароматната българска демокрация? Заради това, че до вчера ме управляваше един полуграмотен бивш цар, а днес – разнокалибрени комсомолски издънки? И за обществения ни ред отговаря един провинциален любител на алкохола и скандалите? Или заради това, че в родината ми човешкият живот няма никаква стойност? Ако на последното мое твърдение не вярвате, прегледайте криминалните хроники в някои от любимите си часови и трудови вестници или отскочете до най-близката болница …

Ами историята, ще кажете вие, не се ли вдъхновявате от величавата ни българска история? Не, не изпадам в захлас по една проста причина – историята не може да се яде. Хранете се вие, уважаеми “патриоти”, с история. Аз искам сносен материален и духовен живот, а после ще се възхищавам от героичното си минало. Същите вие, божидардимитровците и вашата партия, преди години ми обещавахте светло бъдеще, което така и не ни сполетя (за щастие!), а днес обърнахте плочата – приспивате ме с това как Крум пил вино от черепа на Никифор, как сме превземали Одринската крепост и прочее, и прочее. А забравяте да ми напомните, че България се нарежда на последно място в Европа по много показатели. И най-вече по материално благополучие. И на едно от първите места по броя на чалгапевици и славитрифоновци!

Ами нашата красива природа – защо забравяте за прекрасната ни природа, ще кажат “патриотите”. Ами защото тя е дадена от Бога, а ние само полагаме големи усилия да я … съсипем. И кое ви дава право да смятате, че българското крайбрежие е най-хубавото? Това просто не е вярно. А защо смятате, че българските планини са най-красивите? И това не е вярно. Ама ще ми кажете – да, но те са си наши! Е, това пък съвсем не е аргумент. Ако седнем да мислим, че това или онова е хубаво, защото е наше, ще ме накарате да се сетя за оня стар виц, който се твърдеше, че съветските болни са най-здравите болни. Защото са наши, социалистически!

*****
 
ВОЕННИТЕ СА ЕДНАКВО УМНИ

Водим разговор, често преминаващ в остър спор, с бивш офицер от чехословашката народна армия. За пореден път стигам до извода, че военните по целия свят са еднакво умни. Особено тия от бившия т. нар. социалистически лагер. Изглежда вицът, че когато Господ раздавал ума на хората, военните били на маневри, не е валиден само за нашите земи.

*****

ЕДВА ЛИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ

При последните парламентарни избори десницата в Чешката република не можа да получи мнозинство – не й достигна само един народен представител. Политическата ситуация в момента е патова. Но не видях чехите да са се впечатлили много от този факт. Защо? Най-верният отговор ни дава един чешки журналист в своя статия от последните дни. Той изразява мнението, че демокрацията и политико-икономическия живот в страната са в такава напреднала фаза, че всъщност едва ли има кой знае какво значение съотношението на политическите сили в парламента. Онзи, който управлява, трябва да се подчинява на законите и нормите на Европейския съюз. А те са ясни и изпробвани във времето. И връщане към “светлото” минало не е възможно. Става дума за Чешката република!

6 юли 2006 г., Прага

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |