Минко Акимов: Много неща в Троян трябва да бъдат променени

(бр. 40 от 17.10.2007 г., Т21)

• Ще управлявам не в името на изборите, а в името на избирателите, категоричен е кандидатът за кмет на община Троян, издигнат от ГЕРБ

- Нека почнем с въпроса на въпросите – защо? Защо един доказал се, реализиран, успял човек тръгва да се занимава с политика, тръгва на битка за кметския пост?

- Струва ми се, че двете неща са доста различни – политиката и кметската надпревара. Първо – аз не смятам да се занимавам с политика; кметът на Троян - по нашите виждания, моите и на съмишлениците ми от ГЕРБ - не трябва да бъде политик, той трябва да е кмет на всички троянци, а не на една определена партия. И второ – реших да се кандидатирам за кмет, защото си мисля, че все още мога да дам нещо на Троян и защото много неща в нашия град трябва да бъдат променени.

- Кое в досегашния управленски модел на Троян трябва да се промени – защото някои твърдят, че досегашното управление е изключително успешно? И в каква посока трябва да е промяната?

- На всеки му се струва, че неговото е най-доброто – но дали е така?! Първо - истината е, че хората в Троян не знаят какво се прави, защо се прави, как се прави, кой го прави. Голямата маса троянци – изключвам може би някои хора от Общинския съвет – тънат в пълно неведение около управленските дела. Това е едно от нещата в досегашното управление, които не харесвам. Аз искам и смятам да наложа откритост в управлението, диалог с гражданите и всички в Троян да знаят какво правя, защо го правя и как го правя. Второ – смятам, че през последните 10-на години Троян изостана както в социално-икономически план, тъй и като благоустрояване. Гледайки нещата, не мога да видя какво толкова е направено - благосъстоянието на хората се е променило, улиците са по-лоши отпреди 10 години, където и да отидем по селата, ще видим, че пътищата са осеяни с дупки, нищо че предизборно се опитват да замажат нещата. На трето място – и при предиш6ни избори, и сега изведнъж се оказа, че имаме огромно количество пари и от 1 месец насам ровим и копаем навсякъде?! Аз съм убеден, че 4 години трябва да се кърпи и ремонтира, а не само един месец преди изборите. И мисля, че трябва да се управлява НЕ В ИМЕТО НА ИЗБОРИТЕ, А В ИМЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. Една от причините е, че досегашното ръководство нямаше ясни стратегически цели.

- Но нали имаме план за развитие на община Троян до 2013 г., наскоро се прие и актуализацията му, имаме разработени стратегии в някои конкретни области?

- Има, но липсва яснота за голямото, за най-едрите неща, които трябва да гоним. Наистина имаме план за развитие до 2013 г. и в него пише, примерно, че ще се строи обходна улица през Индустриалната зона – но ще реши ли това въпроса?! Не е ли стратегическата цел друга – че ще търсим обходен път. Изграждане на обходен път на Троян – това е стратегическата цел, най-едрата задача, а не изграждане на един път през Индустриалната зона, който ще спре доникъде – малко по-нагоре от площада.

- Да разбираме ли, че досегашната управленска политика е била „на парче”? И критиката Ви е срещу този подход?

- Точно така – на парче се работеше. И оттам идваха неуспехите ни. Нека вземем конкретен пример – как за 15 години не успяхме нищо да направим за Беклемето. Вярно, Банско е на 2000 м надморска височина, условията там са много по-добри от нашите, но как те успяха за 15 години да изградят такъв курорт, а ние нищо не направихме на Беклемето. И Общината има голяма вина – не се намеси сериозно пред институциите в София. Друг пример – Изложението на занаятите в Орешак – защо не се потърси сериозно решение, защо не се седне на един сериозен разговор с дядо Игумен, а се буксува на едно място, без каквото и да е развитие и мащаб. Трети пример – защо не се работи по газификацията на Троян – един, без всякакво съмнение, стратегически въпрос.

- Това, което казвате, е убедително, но Ваши противници биха възразили, че лично нямате достатъчно административен опит да реализирате такива задачи?

- Интересно твърдение. Да умееш да трупаш информация и да я анализираш – това, ще се съгласите, е от полза за всяко едно модерно управление. А аз смятам, че това съм го научил и го умея – знам от кого да взема информацията, знам как да я обработя, мога да я анализирам и според нея да взема правилното решение. В днешно време не е възможно да се управлява, ако не се базираш на богата информация. А що се отнася до управленския опит, ще припомня, че 23 години бях шеф на РПУ – Троян, рекорд за страната, и още 4 години началник в Затвора – Ловеч; и съм доказал, че никога не съм работил с принуда, пък съм и убеден, че такъв подход не може да доведе доникъде. Ще кажа също, че изобщо не се срамувам от дългогодишната си работа в полицията и не считам, че това е мой минус.

- А какви са плюсовете от дългогодишната Ви работа в полицията?

- Споменах вече за няколко. Ще допълня, че през тези над 20 години нямаше сесия на Общинския съвет, която да се е провела и аз да не съм запознат с разглежданите проблеми и с материалите й. Тъй че – бил съм в крак с всички проблеми на Троян и общината: инфраструктурата, организацията на движението, бедствията и авариите и т.н.

- Споменахте една от големите троянски рани – организацията на движението. Как ще коментирате днешната организация и днешните реорганизации на движението в Троян – островчетата, кръстовищата, трафикът и т.н.?

- Имам чувството, че в областта в момента липсват специалисти по организация на пътното движение – не говоря за Троян, ние никога не сме имали такива специалисти. Явно реорганизациите, за които споменахте, са правени без консултации с професионалисти. Аз лично не харесвам начинът, по който сега е организирано движението в Троян.

- Някои казват, че тези „островчета” трябва да се разрушат – споделяте ли подобно радикално становище?

- Не, не – не може нещо, което е направено и в което са вложени доста пари, с лека ръка да се бутне. Много внимателно трябва да се проучи. Трябва да се притеглят много внимателно – според мен от екип от специалисти. Не съм убеден, че това, в което са вложени пари на троянци, трябва да го разрушим. При всички положения обаче тази ситуация с организацията на пътното движение в града ни трябва да се промени – но след експертна оценка от специалисти. Но тук има и нещо друго, което дава обяснение защо в момента е така – досегашното общинско ръководство явно нямаше намерение да прави обходен път и смяташе ул. „Христо Ботев” да поеме цялото движение, двупосочно. Което обаче съвсем не е добри.

- Говори се, че ГЕРБ – Троян е резервен отбор на БСП и независимо кой (от двата) ще спечели, властта всъщност ще се разиграва в един познат троянски кръг, като ще се подменят само личностите, но не и философията на управление?

- В едно свое интервю г-н Енкин каза, че досега е печелил кметската надпревара без никакви проблеми. Тъй че, ако тезата за „двата отбора” бе вярна, кое пречеше Енкин и Акимов да се явят на изборите в екип и пак безпроблемно да спечелят. Защо аз трябваше да се занимавам два месеца с организация работата в ГЕРБ, като можеше да е много по-лесно?!

- Но може би битката е личностна, за лидерство, а не принципна?

- Категорично не. Виждате какво става в София и на мен никак не ми се иска столичната ситуация „всички срещу ГЕРБ” да се пренася и в Троян. А подобни твърдения са сигнал точно за такова нещо. Аз досега не съм настройвал хората срещу никого, но на всички, мисля, вече е ясно, че наш основен противник в момента е БСП. Защото чисто и просто ние смятаме, че с тях ще отидем на балотаж. И, заявявам го отговорно, по никакъв начин не може да се говори за договорка между мен и г-н Енкин. А ако някой все още не вярва, на втория тур ще му стане пределно ясно, че е така. Искам дебело да подчертая и друго – че в личностен план аз съм абсолютно чужд на задкулисни договорки. Аз съм човек, който като поеме някакъв ангажимент, върши го. И никой не трябва да очаква, че след като съм поел ангажимент към ГЕРБ, аз ще тръгна да работя за някой друг. А да не говорим, че през последните 17 години аз не съм работил за никоя политическа партия и никой не би могъл да ме обвини в подобно нещо.

- Как ще коментирате многото бизнес във вашата съветническа листа. И тук може да се търси под вола теле – че се гонят корпоративни интереси, които нямат нищо общо с общия (обществения) интерес?

- Ако се погледне листата ни за съветници, ще се види, че участващите бизнесмени са твърде разнородни – и трудно може да се говори за техни общи интереси. Друго – ние определено не харесваме работата на досегашния Общински съвет. Един град и една държава не могат да вървят напред, ако няма опозиция, а някой да е чул да има опозиция в досегашния троянски Общински съвет?! Категорични сме – ние не искаме ПОСЛУШКОВЦИ в местния парламент – и не случайно сме избрали хора, които не слушат, които имат собствено мнение, собствени виждания и никога няма да тръгнат да изпълняват това, което им нареди един човек. Тези хора, както споменах, на всяко заседание на Общинския съвет ще имат собствено мнение – и ще мислят с главите си преди да гласуват.

- Може ли да се твърди, че във вашата листа присъства т.нар. патриотичен бизнес? За мен това не е празно понятие – имам предвид хора, които въртят добри пари, умеят да правят добри пари и едновременно изпитват потребност да създават неща на полза роду; подобни примери от 20-те и 30-те години в Троян – колкото искаш.

- Погледнете бизнесмените, които са в нашата листа – Минко Топалски, Светльо Дочков, Марин Радевски, Мария Смилкова – това са бизнесмените, които може би най-много помагат на града: на спорта, културата, образованието, различните общински мероприятия. Да погледнем и от друг ъгъл, свързан с обществения интерес – някой в последните 10-на години да е разкрил повече работни места в нашия край от Марин Радевски.

- Кажете мнението си по още един парлив проблем – с малцинствата и по-конкретно с циганите в Троян, троянци са изключително чувствителни на тази тема.

- Този въпрос има връзка с друг един – купуването на гласове на изборите. Въпрос, по който ГЕРБ е пределно категоричен – не купуваме и няма да купуваме гласове.

- Но нали купуването на гласове е противозаконно – защо въобще се дискутира ще го правим или няма да го правим?!

- Да, но законът за криминализиране на това деяние мина само на първо четене в Парламента и едва ли някой вярва, че до изборите ще мине и на второ четене. Нали е ясно защо няма да мине? Нека е ясно, ние, ГЕРБ, не искаме да правим в Троян война между етносите. Аз лично имам страхотно много приятели и българи, и турци, и цигани, уважавам ги всичките. И смятам, че всички трябва да бъдат равни пред едно нещо – пред ЗАКОНА. Не може има привилегии за едни, а за други – не.

- Нека го кажем ясно – циганите се толерират. Но на какво се дължи това – на криво разбрана европейщина, на разни тънки изборни и други цели?

- Не може при мен през последните дни да идват десетина човека, цигани, с един и същ въпрос: „Ти какво ще ни дадеш за изборите?”. Значи те са научени нещо да им се дава и вероятно някой пак се кани да им дава. Забележете – не ме питат какво ще направиш за Троян, а какво ще ми дадеш?!

- И какво им дават?

- Маратонки, пари – по 20-30 лева, почерпки, такива неща.

- Откъде идват тези пари?

- Кой знае – явно някои партии са богати.

- Тази практика не опорочава ли твърде силно изборите?

- Не може да има нормално избрани управленци с такива гласове.

- Добре де, но вие как ще реагирате срещу подобна нечестна игра от страна на противниците ви?

- По никакъв начин със същите средства. Дори да купят всички гласове, ние никога няма да прибегнем до техните методи. Защото това е против идеите ни и против съвестта ни. Не може да се управлява с купени гласове!!!

- Да, но това може да обърне резултатите – при 12-15 хиляди гласове в община Троян, грубо казано, няколкостотин гласа могат да се окажат решаващи?

- Нали ти беше на Празника на сливата – сигурно си видял, отдясно до трибуната, огромното множество непознати, нетроянски цигани. Аз се питам откъде се взеха? Не бива за сметка на ЦИГАНИЗАЦИЯТА да се печелят избори в Троян! Нека научим нашите, троянски цигани да пращат децата си на училище, нека им намерим работни места, нека ги научим да работят. А не да докарваме чужди цигани тук – няма логика в това и не може да е троянец, който го прави. Апелирам към всички партии в Троян: „Не трябва да си играем с етническата карта – за нищо на света!”. Това е игра с огъня.

- Каква е оценката Ви за управлението на общинската собственост?

- Политиката на ГЕРБ на национално ниво е за облекчаване на лицензионните режими. Но не знам в Троян да има фонд, в който да влизат парите от приватизацията на общинска собственост. В София например миналата година бе изграден такъв фонд и от тия пари се правят кръстовища, спортни площадки, детски площадки … Бюджетът има откъде да се храни – не бива това да става със средствата от приватизацията.

- Известни са пристрастията Ви към спорта. Какви са идеите Ви в тази посока?

- На 17 септември каня всички спортни клубове в Троян на среща. Аз съм членувал в ръководствата на повечето от тях, тъй че, убеден съм, ще направя всичко, което е по силите ми, за да възродим спортната слава и традиции на Троян.

- По-конкретно?

- Първото нещо, с което ще започна, е стадионът. Наскоро имах среща с троянския Ротари клуб – там са все бизнесмени, около 30 човека. Попитах ги проблем ли е да отделят по 5 хил. лв. за троянския стадион – казаха: никой не ни е искал подобно нещо. Това са около 150 хил. лв. и с тези пари може да се започне … Общината ще даде още 150 хил., по проекти ще се спечелят още и така ще стане.

- Виждате ли ресурс в публично-частното партньорство – тоест съвместна работа на Общината с някои силни частни фирми?

- Разбира се, това е добър вариант – но трябва да се прави много на светло и с много честни хора. Защото вижте какво стана в Орешак – даде се стадионът на частна фирма, дадоха й и още 30-на декара, а тя направи една дупка и дотам.

- Прогнозата Ви за изборите? Откъде ще търсите подкрепа – и управленска, и при евентуален балотаж?

- Ще търся подкрепа отвсякъде.

- И от „Атака” ли? При всички положения, колкото и да се отрича от някои, „Атака” е сериозен политически играч.

- С „Атака имаме една обща черта – борбата срещу корупцията. Но те прекалено много отричат, тотално, а ние сме на позицията, че всичко, направено досега, което е добро, трябва да се подкрепя и развива. Но нека да се върнем на по-общия въпрос за подкрепата – фактът, че ГЕРБ се заяви и доказа като дясна партия, че влезе в европейската дясна Народна партия, ясно подсказва откъде ще търсим сътрудничество и подкрепа – отдясно.

- Нека завършим с една прогноза – каква е мечтата ви за Троян, как искате да изглежда нашият град след 4 години Ваше управление?

- При всички положения градът и общината ще са много по-добре. Конкретно – с изградени тротоари и изчистени от боклуци улици (дърва, стари коли и т.н.). С ред по пътищата – този ред при нашите дадености не може да се реализира на 100%, но има механизми и формули за промяна. Има възможност за изграждане на паркинги, имаме и идеята за нови тротоари над реката – така както е в Индустриалната зона. Улиците ще се изкърпват по-качествено – на среща в Белиш хората ми казаха, че не вярват ремонтите по пътищата да могат да стават без комисионни; отговорих им – ще ви докажа, че може. Друго – през следващия мандат трябва да се постави началото на изграждане на обходен път в Троян, независимо кой вариант ще се избере. Със сигурност през тези 4 години ще се усети и нещо добро в областта на спорта.

- Нека завършим с един много болезнен въпрос за цялото българско общество – корупцията. Има ли днес корупция в община Троян?

- Смятам, че има други органи, които трябва да се произнесат по този въпрос. Но е факт, че сега гражданинът ходи по пет пъти за някаква услуга в Общината и го връщат; аз си мисля, че това е форма на корупция. Защо чиновникът връща гражданина пет пъти – какво иска, не е ли това корупционна практика, не иска ли да му дадеш нещо?! Мисля, че с тия неща можем да се преборим.

- Само още един въпрос – един кмет може ли да преобърне нещата в един град?

- Чак да ги преобърне – не. Но може да промени много неща.

Интервю на Генадий Маринов

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |