„Момичето с еделвайсите”

(бр. 9 от 8 март 2006 г., Т21)

* На 8 март преди 40 години *„Мистериозната” кинозвезда от фотографията в сладкарница „Еделвайс” е троянка * „И днес се обичат както някога”, твърдят приятелите на Надка и Сашо * „Момичето с еделвайсите” – кръстница на кораба „Троян

ЗАГАДКАТА

Всички от моето поколение, 40-годишните (и малко отгоре) троянци, помнят фотографията над входа на култовата троянска сладкарница от края на 60-те и 70-те години - „Еделвайс” (днешната Виенска сладкарница). Кадрото, направено много естетски и явно дело на художник фотограф, изобразяваше едно прелестно момиче в „компанията” на най-красивото планинско цвете – еделвайс. Мислихме си, че става дума за рекламна снимка на някоя световна кинозвезда – тогава лъскавите ВИП списания ги нямаше (у нас) и се тиражираха подобни фотоизображения. Много по-късно – вече бях голям и женен – с изненада научих, че "световната звезда" е троянка. Тия дни пък, непосредствено преди женския празник 8 март, разбрах, че снимката е правена специално за осмомартенска картичка точно преди 40 години. Тъй че поводите да ви разкажа историята са няколко (има и един личен – корените на момичето с еделвайсите са от чудното село Велчево, сгушено в прегръдката на Балкана по средата между Троян и Априлци, откъдето са и моите деди – бел. Г.М.)

ИДЕЯТА Е НА ХУДОЖНИКА СТЕФАН БАЛЕВСКИ

Годината, както вече стана ясно, е 1966. Надка Минкова Маринова (това е моминското име на днешната госпожа Надка Бешкова) е десетокласничка в елитната троянска гимназия (сега СОУ „Васил Левски”) и един ден учителят по рисуване, възпитаник на Художествената академия в София и известен артфотограф Стефан Балевски, кани девойчето и две негови съученички – Дафинка Станчева (известна учителка по немски език – лека й пръст) и Светла Таслакова (сега медицинска сестра в МБАЛ – Троян) на фотосесия на връх Козя стена. Че трите момичета са изключително красиви, е излишно да кометирам, но изненадата, по днешните признания на г-жа Бешкова, била много голяма. Прелюбопитното пък е, че снимките били направени на място – господин Балевски купува билети, натоварва групата на рейса, слизат на Беклемето и оттам – пеша до Козя стена (царстовото на еделвайсите). И точно там, сред естествения декор и на ръба на пропастта, художникът извадил фотоапарата и изснимал една лента. Толкова. Момичетата нямали представа за какво е всичко това – и чак с излизането на 8-мартенската картичка и по-късно, с поставянето но картината в „Еделвайс”, нещата се изяснили.

НАДКА: И ДАФИНКА, И СВЕТЛА БЯХА ТОЛКОВА ХУБАВИ

„Най-напред видях картичката в кабината на един автобусен шофьор – пътувах за Велчево. Стана ми приятно, но и малко неудобно” – спомня си днес главната героиня. Питам я за „звездоманията”, за славата – обяснява, че нищо такова не е имало и с нищо тогавашното й битие на троянска ученичка не се променило след историята с еделвайсите. И не е наясно защо точно тя е била избраната: „И Дафинка, и Светла бяха толкова хубави”.

НАДКА И САШО

Каква е по-нататъшната съдба на „момичето с еделвайсите”? Завършва гимназията и отива да следа в Медицинския институт в Плевен (днес Медицински колеж). След завършването почва работа като операционна сестра в троянската болница. По това време се залюбва с курсанта от Висшето военно училище във Велико Търново Александър Бешков, родом от Кнежа (съвпадението на имената с прочутия художник Илия Бешков не е случайно – двмата са от различни „клонки” на големия Бешков род). После Сашо избира за разпределение Ловеч (за да е близо до любимата), въпреки че му предлагат София. Следва сватба, две дъщери – Ани и Мила, и двете красавици като майка си – и една вече 37-годишна любов (4 години като гаджета и 33 години „законна семейна”). „И днес се обичат както някога” – твърдят техни ловешки приятели. Сега г-жа Бешкова работи като медсестра в Психиатричната болница в Ловеч, о. р. полк. Бешков пък се труди в частна фирма в областния град. Двете госпожици от фамилията работят в столицата – икономистката Ани в „Ин тайм куриер”, химичката Мила в „Софарма”.

КОРАБЪТ „ТРОЯН”

Но да не пропуснем един важен факт – по същото време (около 1966 г.) „момичето с еделвайсите” е поканено да стане кръстница на новопостроения кораб „Троян”. И именно Надка разбива бутилката шампанско в корпуса на „Троян”, излизащ на първото си плаване от корабостроителницата в Русе.

Генадий Маринов

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |