Последният мохикан

(бр. 4 от 1 февруари 2006 г., Т21)

* Първият лек автомобил пристига в Троян през 1912 г. * „Фиат 1100”, модел 1939 г., още търкаля гуми из района

На 29 януари 1886 година немският инженер Карл Бенц подава заявка за патент на своето триколесно превозно средство и то е признато за първия автомобил в света.

БОГАТ ЧЕХ – ПРЪВ С АВТОМОБИЛ В БЪЛГАРИЯ

Българите винаги са били напредничави хора и бързо възприемт новото возило. Според някои стари публикации пръв в България си купува автомолил някакъв богат чех – няколко години преди края на ХІХ век. В началото на ХХ век, някъде около 1906 г., друг чужденец внася своя автомобил, като за шофьор взема българина Петър Ст. Китов. Затова именно тази година се смята като начало на нашия професионален автомобилизъм. Някои автори твърдят, че горе-долу по същото време и двама заможни българи са притежавали автомобили – един столичен търговец и един богат пловдивчанин. По-късно автомобили са закупени и за някои учреждения – за Военното министерство, за Дирекцията на пощите и, разбира се, за княжеския дворец.

В ТРОЯН ПРЪВ Е ПЕЙО ПЕТКОВ ПЕЕВСКИ

Първият лек автомобил в Троян е закупен от Пейо Петков Пеевски, който известно време е работил в Америка и през 1912 г., при завръщането си, докарва открит автомобил с подвижен брезентов гюрук, с който впоследствие започва да превозва пътници. По-късно през годините в балканския ни град са докарани доста леки и товарни автомобили от различни марки – „Бенц”, „Диатриш”, „НСУ”, „Ом”, „Берлие”, „Форд”, „Джефри”, „Щойвер”, „Графщифт”, „Ауди”, „Фиат”, „Интернационал” и редица други, някои от които доскоро (преди да поемат своя път към киноцентъра или към частни колекции) все още се движеха по улиците на Троян.

ЧЕРНИЯТ „ФИАТ 1100” МОДЕЛ 1939 Г.

Само преди броени години в центъра на града, на малката уличка „Асен и Петър” край днешния хотел „Троян плаза”, всеки можеше да види една черна кола – последен мохикан от началото на ХХ век, чиито гуми продължаваха да се въртят по асфалта. Лекият автомобил с регистрационнен номер Лч 04-05, марка „Фиат 1100”, модел 1939 г., до последно беше собственост на Милко Калчев Танчев от село Черин Осъм. Колата е закупена от собственика си на изплащане като нова през 1949 г. от известна софийска фирма за доставка и продажба на западни автомобили по онова време. За да не я конфискуват на 9 септември 1944 г., бай Минко я крие доста време в плевнята си в Черни Осъм, като я покрива цялата с царевичак и слама. До смъртта си преди няколко години най-старият шофьор в Троян продължаваше да се движи (макар и по-рядко) със своя верен „Фиат 1100” по маршрута Троян – Черни Осъм и обратно, като за целта беше монтирал над волана увеличително стъкло в рамка. Бай Минко яхваше своя стар „Фиат” най-вече, когато трите му дресирани козички трябваше да се откарат на свежа паша към родния Черни Осъм.

Интересно за любителите на стари автомобили ще бъде да знаят, че „Фиат”-ът няма водна помпа, а е със термосифонно охлаждане. Вратите се отварят едната назад, другата напред и нямат колона помежду си, а резервната гума е монтирана външно на гърба на колата.

ИЛИЯ ШЕЙТАНОВ СЕ ГОТВИ ДА ВЪРНЕ НА ПЪТЯ ИТАЛИАНСКОТО ВОЗИЛО НА ДЯДО СИ

След смъртта на стария шофьор колата продължава да кара неговата дъщеря и една от първите жени автомобилни състезателки в Троян Маргарита Шейтанова. В момента автомобилът, който се нуждае от лек ремонт на калника, е в сервиза на нейния син Илия Шейтанов – един отличен наследствен автомонтьор – в махала Дудевска. Тук, под неговите вещи грижи, съвсем скоро послединят автомобил мохикано от началото на миналия век отново ще поеме по пътищата на Трян и района.


Матей Бояджиев

*****

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

В момента в Троян, забележете – само в града, а не в цялата община – има около 16 500 автомобила! И това в град, който брои едва 25 хил. жители. Такава е официалната статистика, съобщена от зам.-кмета и шеф на общинската комисия по безопасност на движението д-р Йордан Ройнев. Пейо Петков Пеевски има достойни наследници, нали? Ако пък намерим и начин къде да паркират тези десетки хиляди возила, без да задръстват тротоари, градинки, площади и какво ли още не, и ако някак си уредим удобното и безконфликтно движение в Троян, нещата ще са далеч по-достойни. И ще ни дват повече самочувствие.

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |