Мартин Заимов: Скъсах с политиката

(бр. 25 от 23 юни 2004 г., Т21)

* Никога за последните години бизнес климатът у нас не е бил толкова добър, но заслугата не е на сегашното правителство, заяви пред Т21 бившият шеф на Валутния борд * Горд съм с участието си в клипа на певицата Белослава, заяви известният финансист

Сред множеството на церемонията по връчване на ежегодните троянски ученически награди „Бризби” („Троян 21” обилно ви информира за събитието в предишен брой) забелязахме един ВИП гост, когото сме свикнали да виждаме (по телевизията и вестниците) на по-други места – брифинги, в парламента, срещи с представители на МВФ и Световната банка, различни икономически форуми. Думата ни е за финансиста Мартин Заимов – бившия „син” депутат от 38-то нарадно събрание, подуправител на БНБ и шеф на Валутния борд у нас, подал си по-късно оставката от тези постове. Г-н Заимов бе сред личните гости на дарителя Джон Бризби. Или ако сме по-точни – известният икономист бе в Троян по покана на сестрата на Джон, Таня Бризби, която няколко години работи в София и оттогава има лично и професионално приятелство с него. Помолихме г-н Заимов за кратко интервю и той без никакви уговорки се съгласи. Но ни изненада с притесненията си че тук, на церемонията „Бризби”, има далеч по-важни хора и едва ли трябва да се занимаваме точно с него. Изненада ни и с изненадата си, че сме го разпознали и че е толкова популярен. За трети път човекът, който наред с високите оценки за професионализма си редовно получава в светските хроники и определения от типа „най-чаровният финансист”, ни изненада с вида си – домашен пуловер, дънки и стари обувки. „Облекли сте се като „за на село”, г-н Заимов!?”, позволихме си малка закачка с госта. „Не, така си ходя и в София, това е моят стил”, отговори ексшефът на Валутния борд.


- Г-н Заимов, защо напуснахте шефския пост на Валутния борд у нас?
- Причините са няколко. Вие знаете, че аз стигнах до това място през политиката – бях депутат от СДС и тогава получих номинацията. Тъй че съвсем нормално е да се оттегля при смяната на политическите и управленските реалности у нас. Но по-важнто е друго – че спрях да виждам резултат да служа на публичния интерес. Моята представа изгуби допирни точки с тази на политиците (не говоря за определена партия, а изобщо), както и с тази на външните ни партньори. Имах и несъгласия с някои условия, които ни се поставяха от международните финансови институции.

- Означава ли всичко това, че сте скъсали с политиката?
- Абсолютно.

- И къде сте в момента?
- В частния бизнес.

- Като стана дума за бизнес, какво е оценката Ви за бизнес климата у нас в момента?
- Никога за последните години не е бил по-добър. Но трябва да сме наясно – това не се дължи на сегашното правителсто, а на коловозите, трасирани от предишното. Заслугата на днешните управляващи е, че не променят посоката.

- Значи сте оптимист за икономическото бъдеще на България?
- Умерен оптимист. Истината е, че вървим напред и посоката е правилната.

- Бяхте подуправител на БНБ – какво е мнението Ви за Националната банка, която е един от стожерите на държавността?
- Тази година БНБ ще чества своята 125-годишнина – нашата е една от най-старите държавни национални банки в Европа. Някъде централните банки са частни и има становища, че този е по-добрият вариант. Но това са спорове на високо управленско ниво и те са свързани с други исторически етапи. Например този въпрос е бил особено актуален след края на Първата световна война, 1919 година, когато е трябвало да се връщат много пари. БНБ днес е една много добра централна банка.

- Каква е оценката Ви за новия шеф на БНБ Иван Искров, избран след толкова спорове и политическа шумотевица?
- Много добра.

- А за предшественика му Светослав Гаврийски?
- Също много добра.

- Певицата Белослава заяви в предаване по бТВ, че е много горда от участието Ви във видеоклип към нейна песен. Лесно ли се съгласихте на тези снимки?
- Аз също съм много горд, че Белослава ме покани да участвам. Харесвам певицата, както и конкретната песен. За мен това бе нещо много интересно и много приятно.

Интервю на Генадий Маринов


 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |