Защо тук винаги е така

(бр. 39 от 11.10.2006 г., Т21)

Номинацията за почетен гражданин на Троян на проф. Марко Семов – известния публицист и народопсихолог, родом от Априлци, бе одобрена от общинските съветници без колизиите, познати ни при други номинации и в други години (помним, че тогава се стигаше до закрити сесии на местния парламент, кавги, люти партизански разпри и срамни сцени – бел. Г.М.). Моите поздравления – проф. Семов е име в днешната ни национална култура, свързващо се и свързвано с Троян, което работи за имиджа на града ни. Това е добре, така трябва да бъде.

Но защо винаги се получава следното – ако човекът живее някъде другаде, по-лесно го обявяваме за пророк в родното му село, а тези, които са между нас, с нас, едни от нас получават признание едва към края на дните си (Ганко Цанов, д-р Цанко Мондешки, Марин Стаевски) или изобщо не го получават?! Тук опираме и до критериите за избор, които не са съвсем ясни, а до преди година съвсем ги нямаше. Основното обаче е друго – страховитата нашенска дребнавост и завистчица, които не могат да допуснат някой да се открои, не могат да преглътнат факта, че този до теб е по-можещ, по-значим, по-умен, по-богат, по-заслужил, по-образован. Колкото и да е признат (от другите).

Ще дам един пример, даван на страниците на Т21 и друг път – великият троянски учител Пенчо Балев (Господ да му дава живот и здраве още дълги години – бел. Г.М.), който е отворил очите за математиката на поколения троянски ученици, който е вкарал в университета стотици нашенци, който има безспорна лична заслуга за осигуряването с кадри на троянската икономика, който е ценен като математик и педагог на много места в България, който винаги е респектирал и ще респектира с професионализма и личностните си качества. Защо ли местните ни народни избраници (общинските съветници) отказват да номинират този голям троянец?! Да допуснем, че не са го забелязали. Затова използвам повода, в ролята си на гражданин, да им подскажа кандидатурата му. Надявам се, че мнозина троянци ще ме подкрепят.

Генадий Маринов


 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |