Крави пасат пред Общината

(бр. 36 от 20.9.2006 г., Т21)

КАТО НА СЕЛСКА МЕРА

Когато пристигнах - след сигнала на възмутен гражданин - двете добичета кротко хрупаха тревица на зелената морава срещу страничния вход на Читалището (входа за Музикалната школа). Крава и поотрасналото й теле. Като на селска мера. Един читалищен служител се дивеше на гледката - явно от доста време, защото ме предупреди: “Не ходи до малкото, “рушка” (мушка, боде)!”. Приближих предпазливо да направя снимка (поредната на подобна идиотщина: преди години навръх 8-ми декември “увековечих” десетина коня, които се разтъпкваха по централния троянски площад, и група ошашавени от гледката софийски студенти, дошли да празнуват в нашия край; снимал съм крави /дали не са същите?/ пред входа на М-тел и р-т “088”; крави по време на кампанията за местните избори през 1999 г., правещи си тегели по Пачовия мост /моста за “Елма/; трите кончета, дето цяло лято се разхождаха по втората по важност троянска улица, ул. “Христо Ботев”, а от известно време са се разположили в междублоковите пространства в жк “Младост” – многократно; кози, овце, магарета, кокошки и каква ли още не домашна гад в двора на ... МБАЛ - Троян – бел. Г.М. ). Рогатите обаче не ми обърнаха никакво внимание – явно насред площада се чувстваха като у дома си. После на мама крава нещо й хрумна и с бодра стъпка се отправи наляво към сградата на Общината, мина край няколко паркирани коли, замисли се и спря. Отрочето й обаче си избра друг маршрут, свърна вдясно и се засуети около джипката на Поземлената комисия. После рогатите се събраха – явно да си доуточнят маршрута.

ДА СМЕНИМ ТАБЕЛИТЕ - ОТ “ГРАД ТРОЯН” НА “СЕЛО ТРОЯН”

По това време – когато кравешката фамилия се бе кротнала и разсъждаваше накъде да поеме, наблизо мина главната архитектка в общинската администрация арх. Таня Якимова. Не се въздържах и й предложих: “Трябва да смените всички табели – и вместо “град Троян” да напишете “село Троян”!”. Архитектката се усмихна – не разбрах весело или тъжно, но със сигурност се замисли по предложението ми. Дано да го сторят и началниците й. “Ей, да не би кметът да е почнал да произвежда мляко “Милка?”, (май) на шега попита нашенец, свидетел на случката.

ЩЕ СЕ РАЗМЪРДАТ ЛИ ДЕБЕЛИТЕ ЗАДНИЦИ?

Споменах вече за конете, които цяло лято щъкат из Троян - на три пъти писах за тази дивотия (в бр. 25 от 28 юни, бр. 26 от 5 юли и бр.33 от 23 август), предупреждавах, че животните могат да ритнат човек, да предизвикат ПТП, че цапат, напомнях, че все пак Троян е град (дали?). Та дано някоя служба и съответните чиновници си размърдат дебелите задници и накажат някого – не конете, а стопанина им, който се гаври с всички ни (публична тайна е, че въпросният стопанин живее в жк “Буковец”). Но – нищо! Конете продължават по цял ден да са си в жк “Младост” (до детските катерушки, шосето и спирката за градския транспорт). Ще напомня, че съществува и Наредба N1 за обществения ред на територията на община Троян, чийто чл.15/2/ гласи: “Собствениците на домашни питомци се задължават по всяко време и всяко място да осигуряват контрол на поведението на своите животни”; глобата е от 5 до 500 лв., а при рецидив – от 200 до 1000 лв.

ШВЕДСКИ ПОУКИ

Според наше проучване кравата с телето, за които стана дума, са собственост на свекървата на известна и уважавана троянска юристка – нищо лошо. Спомнихме си обаче как неотдавна шведският министър на транспорта се беше (само)глобил, понеже както шофирал, си позволил да говори по GSM-а, което в Швеция е забранено. Нали се сещате защо давам този пример?

Генадий Маринов


 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |