Касиерка “опипа” банка Биохим

(бр. 39 от 11.10.2006 г., Т21)

* През 90-те банков служител окраде клиенти на Балкан банк и лежа десетина години * През 80-те посред бял ден нашенец отмъкна чувал с пари от тукашния клон на БНБ

СЛУЧКАТА

Н.Х. – касиерката от клона на банка “Биохим” в Троян, която се прочу с присвояването на крупна сума от банковите авоари в края на миналия месец, в момента е поставена под домашен арест и срещу нея е заведено следствено дело, научи Т21. Поради течащото разследване информацията по случая е повече от оскъдна, но все пак някои неща са ясни: присвоената сума е малко над 80 хиляди лева; Н.Х. е взела парите, за да услужи на свой приятел, но ненадейна ревизия е установила липсата; след задържането си в полицията касиерката е върнала част от парите, което обаче не я оневинява; момичето е било подбудено да извърши деянието и стореното издава по-скоро наивност, отколкото престъпническа закоравялост.

КОМЕНТАРЪТ НА СПЕЦИАЛИСТА

“Не допускам касиерката да е смятала да открадне парите. Явно ги е взела “на заем” за своя човек и си е правела сметката да ги върне преди обичайната ревизия – по принцип в месеца се правят две такива ревизии. Не изключвам да е била изиграна от този “свой човек”, коментира пред Т21 банков служител от Троян, който предполага, че заради случилото се клонът на “Биохим” ще бъде наказан. По непотвърдена информация шефката му Поля Цочева, имаща безупречна репутация и добър авторитет в банковите среди, вече е била смъмрена от началството в София. Припомняме, че преди година банка “Биохим” бе купена от италианската “Уни Кредито“ – заради това троянският клон, който се помещаваше под наем в кооперацията срещу блок “Галенус” (там, където в момента е новият офис на Първа инвестиционна банка), се премести в сградата на банка “Хеброс“, която заедно с “Булбанк“ също е подразделение на “Уни Кредито“.

ЧЛ. 201 ОТ НК

Според предварителните данни Н.Х. е подведена под отговорност по чл. 201 от Наказателният кодекс, който предвижда затвор до 8 години и дава възможност на съда да постанови конфискация на част от имуществото.

ГОЛЕМИТЕ БАНКОВИ КРАЖБИ В ТРОЯН

Преди години, в началото на 90-те, друг банков служител от Троян, работещ като касиер-счетоводител в местния клон на несъществуващата вече “Балкан банк“, бе хванат да тегли различни суми от влогове на клиенти на банката, фалшифицирайки подписите им. За престъплението си троянецът лежа десетина години в Ловешкия затвор. Доста по-рано, през 80-те години, Троян пък се прочу с дързък пладнешки обир в стил “холивудски уестърн” на 60 хиляди лева (една твърде сериозна сума за онова време) от тогавашната единствена троянска банка – подразделение на БНБ. Крадецът, който отмъкна чувал с пари и избяга през реката, бе заловен, а в разплитането на случая дейно участие взе тогавашния виден столичен криминалист, а по-късно и вътрешен министър Богомил Бонев.

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |