Свинарник овонява Троян

(бр. 3 от 30.01.2008 г., Т21)

• Смрад на входа на града, нечистотиите - в реката 
 • Общината и службите четвърта година си затварят очите пред безотговорността на „Троямекс” ООД

ВЪВ „ВЕКТОР” - НАЙ-ПОТЪРПЕВШИ ОТ ВОНЯТА

Всички знаем какво ни се случва на влизане и излизане от Троян (в посока Ловеч) – лъхва ни яка смрад от свински изпражнения. Свинщина, която „ароматизира” входа на града ни вече няколко години. Ясно е и откъде идва цялата тази гадост – от новия и вдигнат уж по европейските стандарти „модерен” свинарник на местната месна фирма „Троямекс” ООД. А най-потърпевши от вонята са работниците и служителите на намиращата се в съседство фирма за производство на строителна химия „Вектор” ООД.

ИНЖ. МИНКО ТОПАЛСКИ: „НЕЩАТА СА НЕТЪРПИМИ!”

„Нещата са нетърпими – вече четвърта година сме подложени на този терор и нито Общината, нито съответните служби вземат мерки!”, сподели пред Т21 собственикът на „Вектор” ООД инж. Минко Топалски. Той ни разказа и предисторията на проблема. Новият свинарник, според законовите изисквания, трябвало да бъде снабден със собствена пречиствателна станция. Фирмата („Троямекс” ООД) почнала да гради нещо подобно, но не го доизградила. И за по-лесно „вързала” (заустила) тръбата с мръсотиите си към градската Пречиствателна станция за отпадни води – незаконно, разбира се. Измамата обаче била усетена и от общинското водно дружество „ВиК – Стенето” ЕООД, което стопанисва пречиствателната станция, прекъснали връзката. После собствениците на „Троямекс” се примолили на инж. Топалски да им позволи да си прокопаят канал за отпадните води през имот на „Вектор” – с уговорката това да е за кратко. Кратко, продължаващо вече четири години! И забележете – освен че въпросният „модерен” свинарник четири години овонява района, четири години фекалиите от открития му канал (т.е.освен че мирише, може и да се гледа – бел. Т21) се изливат не другаде, а в река Осъм! Напук на всякакви екологични и други норми. Напук на правилата. Напук на морала.

НИЩО И ПОЛОВИНА

„Писахме жалба до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен – отговориха ни, че трябвало да се обърнем към лаборатория, която да направи замервания и после щели да решат какво да правят?!”, дообясни инж. Топалски, без да прикрива ироничното си отношение към „ефективността” и „(без)отговорността” на РИОСВ – Плевен. Паралелно били пратени две жалби до общинската администрация в Троян. „На първата ни жалба – отпреди година, нямаме отговор. Втората я внесохме преди месец и половина – и получихме отговор, че се търсела връзка със собствениците на „Троямекс” ООД”, коментира г-н Топалски. С други думи – нищо и половина.

ШЕФЪТ НА „ВИК – СТЕНЕТО” ЕООД ПОТВЪРДИ: МРЪСОТИИТЕ СЕ ИЗЛИВАТ В РЕКАТА

Свързахме се и с управителя на „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев. Той потвърди, че мръсотиите от свинарника на „Троямекс” в момента посредством открит канал се изливат в реката, което представлява екологична заплаха. „Законът изисква всяко предприятие, чиито отпадни води са с голяма замърсеност, както е в този случай, да си изгради собствена пречиствателна станция”, категоричен е водният шеф. Той потвърди, че подобно съоръжение към свинарника на „Троямекс” ООД няма: „Започнаха нещо, но го докараха до груб строеж – и толкоз”. Инж. Гечев потвърди и факта, че свинарите преди време се опитали неправомерно да заустят мръсния си канал към градската Пречиствателна станция за отпадни води, но били отрязани.

ДОКОГА?!

Докога безотговорността на една фирма в комбина с безотговорността на контролиращи органи и служби ще тормози Троян?! Питат от „Вектор” ООД, питаме и ние.

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |