За яйцето и кокошката в българското училище

(бр. 36 от 18.09.2007 г., Т21)

В едно от изданията на телевизионната игра “Стани богат”, сред въпросите от високите нива на трудност фигурираше и този - на каква годишна заплата е била назначена Рада Госпожина, Вазовата героиня от “Под игото”. Правилният отговор, носещ печалба 25 хиляди лева, може да бъде намерен в глава ХІ на романа - “Радини вълнения”: “Сега Рада служеше като учителка на девойките от първи клас, с хилядо гроша годишна заплата”. Според изчисленията на мой колега, направени на базата на историческа информация от учебник по икономика, 1 грош се равнява на около 8 днешни лева (за допълнителна ориентация нека кажем, че в онова време цената на кашкавала е била горе-долу колкото днешната -1 грош, т.е. 8 лв., за килограм). Което ще рече, че начинаещата възрожденска учителка е получавала около 667 днешни лева месечно.

Което пък от своя страна ще рече, че е било по-добре да си български учител в Турската империя, отколкото в държавата България от началото на 21 век, напънала се да бъде член на ЕС.

Да не говорим, че в онази далечна епоха знамената на бунта ги е шиела Райна Княгиня, а не Янка Такева. Че под лозницата на прословутия си двор Вазовият бай Марко е разпитвал децата си какво са научили през деня в училище, но не си спомням да им е говорил как даскалите нищо не работят.

И на всичкото отгоре, на възрожденските просветители не им се е налагало да си точкуват работата с цел диференциране на заплащането. Честити даскали!

Знам какво ще добавят някои внимателни читатели – че в онези години учителите са си преподавали съвестно материала, а пък учениците им са били грамотни. И тук опираме до вездесъщия въпрос за това кое е първо – яйцето или кокошката. Само че дядо Вазов не е дал отговор на този въпрос в произведенията си. Отговор не е даден и в телевизионната игра “Стани богат”.

Не е зле обаче българското общество да е наясно кое е първо и кое - второ. Иначе може и да не стане богато.

Нели Генкова,
учител в СОУ “Св. Климент Охридски” - Троян

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |