Ще допуснем ли далаверата с … Левски?

(бр. 6 от 14 февруари 2007 г., Т21)

Доста неща се случиха след излизането на предишния брой на Т21 (бр.5/223/ от 7 февруари 2007 г.). Припомняме – този брой бе посветен на една срамна далавера. По точно – на една „Далавера с … Левски?!”, както бе озаглавена и водещата статия.


КРАТКО ПРИПОМНЯНЕ


Накратко Т21 извади наяве нечистия опит светкавично и напук на правилата на гражданското общество да бъде наложен един проект за паметник на Апостола в Троян (на снимката вдясно). Проект на столичния скулптор Владимир Гиновски, лансиран от градоначалника Дилян Енкин и в бързотията получил пълното одобрение на общинските съветници. Проект, който, според намеренията на управляващите, трябва да „цъфне” на централния троянски площад (в градинката пред централния вход на читалището) за 18 юли, когато ще отбележим 170-годишнината от рождението на великия българин; напук на призивите да не се прибързва и да се обяви конкурс, както и да се мисли за по-подходящо място (например – между двете музейни сгради, където като грамаден фалос вече повече от 10 години стърчи остатъкът от някогашния Партизански паметник). Проект, чиято реализация ще струва на троянци около 60 „бона”. Да хвали творението на своя приятел Гиновски от столицата бе пристигнал зам.-председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Стоян Джевезов, който ни обясни как сме длъжни да посрещнем 170-годишнината с паметник на Апостола и как този паметник трябвало да е по проекта на Гиновски, който бил много добър скулптор. Джевезов призна, че въпросният проект е стар и е правен за конкурс в друг град, но пък бил по-евтин.

В броя дадохме думата на двама известни троянски художници – скулптора Веселин Шошков и живописеца Иван Хаджийски, и на „мотора” на идеята за паметник на Левски в Троян и организатор на миналогодишното публично обсъждане адвокат Венелин Ангелов
. Те, независимо един от друг, изразиха сходни мнения: управниците се опитват да наложат мястото пред читалището, за да се спаси партизанския „фалос”; свидетели сме на опит Левски да се използва за групови (партийни) цели; проектът на Гиновски ни връща във времето на соцреализма и е естетически провал; не е изключено бързането и отказът от конкурс да гонят скрита цел – финансово облагодетелстване, т.е. далавера в истинския смисъл на думата. Тримата бяха категорични, че трябва да се организира конкурс и да се избира между няколко проекта.

КАКВИ БЯХА РЕАКЦИИТЕ

И тъй – какво се случи след излизането на бр.5/223/ на Т21? Според очакванията – из града тръгна дебат, а телефоните в редакцията ни „загряха”. Ето и някои от нещата, които ни бяха споделени.

Известен общински съветник от левицата *** си призна: „Бяхме подведени, не стана ясно какво точно приемаме. Този паметник (на Гиновски – бел. Г.М.) не става, пък и мястото на Левски не е пред читалището”. Червеният съветник ни увери, че след написаното в Т21 и след започналия дебат проектът не може да бъде реализиран (Дано! – бел. Г.М.). Бе изказано и далеч по-крайното алтернативно мнение - че ако на троянския площад се вдига нов паметник, то той трябва да е само на един човек, на гениалния народопсихолог и наш съгражданин Иван Хаджийски, за когото 2007-ма също е юбилейна (100 години от рождението). А пък мястото на Левски е на възвишението в района на носещото името му голямо троянско училище (СОУ „Васил Левски”).

Съветник от опозицията (използвам термина „опозиция” условно и с него назовавам всички в местния парламент, които са извън групата на БСП – бел. Г.М.) също призна, че са били подведени при гласуването – от прекаленото бързане, от респекта пред Левски и страха да не би някой да ги обвини, че са срещу него. Съветникът обаче остро обвини председателката на троянския граждански комитет „Васил Левски” Даниела Кацарова, на която бе дадена думата на сесията; тя вместо да „разпердушини” проекта на Гиновски, тихомълком се съгласила с него и предложила само незначително допълнение (?!) – към паметника да се изпишат имената на троянските сподвижници на Апостола. Но този общински съветник направо ни втрещи с позицията си, че вече няма какво да се направи и щом предложението е било гласувано, ще бъде осъществено (?!). Още по-изненадваща бе добавката му: „Те ще го вдигнат, но пък после ние ще го бутнем (?!)”.

Имаше и две гневни обаждания от лидери на местни политически структури, които се заканиха, че ще излязат с официални становища срещу „далаверата с … Левски”. Чухме и доста мнения на граждани, също заставащи срещу „далаверата с … Левски”; повечето от тях бяха категорични, че в никакъв случай не бива да допуснем калпавият, грозен и натрапен ни отгоре проект на Гиновски да се появи на централния троянски площад; но имаше и други, които смятаха, че нищо не може да се стори щом „Енкин и съветниците са си решили”.

Имахме обаждане и от комитета „Васил Левски” (Троян) – оттам заявиха, че ще излязат с протестна декларация и попитаха дали ще я публикуваме. Уверихме ги, че няма да имат никакви проблеми (въпросната декларация обаче кой знае защо не се появи – бел. Г.М.).

Обади ни се и Стоян Джевезов; той сподели, че не иска да се превръща в „буфер между политическите сили в Троян” и помоли да му дадем право на отговор в Т21; разбира се, обещахме му и с нетърпение очакваме този отговор.

СЛУЧИ СЕ ОЩЕ НЕЩО

През седмицата се случи още нещо – от местната администрация представиха пред журналисти предстоящите юбилейни чествания за 2007 г. Според казаното, на 17 юли троянци ще посрещнат участниците в международния „лъч” по случай 170-годишнината от рождението на Васил Левски, а на 18-ти официално ще бъде открит новият троянски паметник на Апостола. С други думи – стана ясно, че общинската управа твърдо е решена да строи паметник. И още – че се готви реализация именно на предложеното от Владимир Гиновски естетическо недоразумение, тъй като при евентуален конкурс срокът (18 юли) не би могъл да се спази.

Толкоз. Явно троянската „далавера с … Левски” е в ход. Ще я допуснем ли?!

Генадий Маринов

*** Не споменаваме имената на хората, с които разговаряхме, тъй като нямаме тяхното съгласие.

П.П. Т21 е готов да даде трибуна на всякакви мнения по горещата тема. Включително и на тези, които имат аргументи в подкрепа на злополучния проект на скулптора Владимир Гиновски.


 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |