Стела Банкова пита за Дянко Дянков

(бр. 39 от 11 октомври 2006 г., Т21)


* Защо 15 въоръжени мъже нахлуха посред нощ в дома на майстора от Априлци, обърна се към вътрешния министър депутатката * Акцията бе по сигнал за незаконно притежаване на оръжие и в нея няма нищо нередно и тенденциозно, отговори Румен Петков

ВЪПРОСИТЕ НА СТЕЛА БАНКОВА

Дянко Дянков - прочутият майстор на старинно оръжие от Априлци, бе един от героите на петъчния парламентарен контрол в Народното събрание (29 септември). Независимата депутатка и наша землячка Стела Банкова отправи питане към вътрешния министър Румен Петков защо и на базата на каква оперативна информация през април тази година 15 въоръжени мъже нахлули посред нощ в дома на известния занаятчия. Г-жа Банкова предостави на МВР-шефа членската карта на Дянко Дянков от Задругата на народните майстори, издадена през 1978 г., като обясни, че набеденият за престъпник априлчанин е един от най-големите в своя бранш, ценен и търсен в цяла България. Депутатката припомни също, че 82-годишният днес майстор е изработил оръжията за хитовия тв-сериал “Капитан Петко Войвода” и редица чужди посланици и дипломати са се възхищавали на изкуството му. И още - че възрастният нашенец е предоставил собствената си къща за изграждане на исторически музей, факт, с който били запознати кметовете на Априлци и Троян. Г-жа Банкова намекна, че среднощната атака в дома на Дянко Дянков е причина за скоропостижната кончина на 80-годишната съпруга на майстора, споминала се 48 часа по-късно.

ОТГОВОРИТЕ НА МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ

Министър Петков отговори, че акцията в Априлци е била по сигнал за незаконно притежаване на оръжие и не е насочена само срещу Дянко Дянков, а срещу още 4-ма жители на Априлци. За целта са били сформирани 3 оперативни групи от полицаи от РПУ – Троян и Полицейски участък - Априлци плюс поемни лица от Държавно лесничейство – Троян и Държавна дивечовъдна станция – Априлци. При обиските били иззети общо 4 пушки, 3 револвера, 140 бойни и 11 ловни патрона. Образувани били 4 бързи производства.

Срещу Дянко Дянков било образувано дознание по Закона за контрол на взривните вещества и огнестрелните оръжия за незаконно притежаване на една гладкоцевна пушка и един револвер. Делото, гледано от Районния съд в Троян, приключило с условна присъда от 3 месеца, като майсторът се е признал за виновен, а при разследването се установило, че преди обиска през април той не е подавал искане за получаване на разрешително за ремонт на огнестрелно оръжие, както и за разрешително за колекциониране на оръжие. Министърът изнесе данни, че за 7-те месеца на годината в РПУ – Троян са образувани 9 производства за незаконно притежаване на оръжие. Борбата с незаконните оръжия е сред основните приоритети на МВР, заяви Румен Петков. “Никаква тенденциозност нямаше при тази акция в Априлци, действахме според правилата и изискванията на закона”, коментира пък пред представители на местните медии началникът на РПУ – Троян главен инспектор Петър Яшев.

БАЙ ДЯНКО ИМАШЕ ПРОБЛЕМИ С ПРАВОСЪДИЕТО И В СРЕДАТА НА 90-ТЕ

Припомняме, че народният майстор Дянко Дянков – който е лауреат от редица наши и международни изложби на художествените занаяти и беше любимец на най-големия познавач на народните художествени занаяти в България - Ганко Цанов, а изработени от него старинни оръжия се намират в доста колекции в страната и чужбина (сред големите му ценители е Иван Славков – Батето, както и покойният ни бивш държавен ръководител Тодор Живков – Тато ***) – имаше проблеми с правосъдието по същия повод и в средата на 90-те години. Тогава от дома му бяха иззети няколко уникални пушкала, които, според твърденията на г-жа Банкова, впоследствие изчезнали. Ще се предприемат ли действия за намирането им, попита министъра депутатката.
Т21


*** Преди години бай Дянко, който бе личен познат с Тодор Живков, уреди уникална среща на няколко човека от Музея на занаятите – Троян и Националния панаир – Орешак с бившия ни държавен глава в неговата вила в Бояна. Тогава, в средата на 90-те години, Тато бе под домашен арест. На историческата среща, на която присъства и сватята на екс държавния ни глава (майката на Иван Славков), бе направен видеозапис, който би трябвало да се съхранява в музейния архив. Един от митовете, разбулен от г-н Живков на тази среща, бе, че слагал в кафето си много захар – оказа се, че го пие съвсем без захар, горчиво, за да е по-ароматно.

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |