Гетото на входа на Троян расте

(бр. 33 от 29 август 2007 г., Т21)

* Кметът Енкин обеща да събори незаконните постройки, но действия няма * Дали циганите не ни правят на глупаци?!

Въпреки признанията на шефа на дирекция ТСУ в общинската администрация инж. Любомир Ханджиев, че ромските градежи на входа на Троян (в началото на ул. „Васил Левски”, до мебелната фирма „Тоникс”) са незаконни и въпреки обещанията на кмета инж. Дилян Енкин, че незаконните строежи, както го изисква законът, ще бъдат съборени, нещата си вървят по старому. Тоест – ромите, напук на всички правила, законови норми, официални и неофициални протести на съкварталците и т.н., продължават да строят. А постройката, чиято снимка ви показахме преди по-малко от месец (Т21, бр.31/08.08.2007 г.), вече е покрита и циглите й са наредени. „Това положение не се издържа – до незаконната постройка, срещу която писахме жалба и още чакаме отговор от Общината (жалбата бе публикувана и в Т21), никне следваща, също незаконна”, коментираха пред Т21 жители на квартала. Те за пореден път изказаха и опасенията си, че ако троянските власти продължават да си затварят очите пред тази наглост, съвсем скоро на входа на Троян ще си имаме ромско гето. Което ще се разраства с всеки изминал ден и обитателите му безконтролно ще се увеличават.

Т21

*****

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

ВЯРНО Е, ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ С ЦИГАНИТЕ Е ДЕЛИКАТЕН, още повече на фона на събитията в страната от последните дни. Но ще си позволим да попитаме кмета г-н Енкин, борещ се за четвърти управленски мандат, и хората от неговия екип – като си затваряме очите за беззаконията, пък било то и от „благородни” подбуди, това не ражда ли допълнителни беззакония? Не се ли стига до парадокса толерантността (нашата) да насърчава нетолерантност (срещу нас)? И още – ако сега не се пресече разрастването на ромското гето на входа на Троян, няма ли да дойде, и то съвсем скоро, момент, когато справянето с проблема ще е невъзможно? Тези си питания отправяме не само към г-н Енкин и неговата администрация, но и към всички управленски фактори в Троян, които, мислим си, са длъжни да реагират - председателя на Общинския съвет Кольо Кацаров, районния прокурор Пеньо Гурлевски, полицейския шеф главен инспектор Петър Яшев. Адресираме питанията си и към всички кандидати, които ще се борят за вота на троянските гласоподаватели на предстоящите местни избори.

ИМАМЕ ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС – дали циганите, които бавно и полека си вдигат незаконния „квартал” в началото на ул. „В. Левски”, не ни правят на глупаци?! Защото е публична тайна, че предстои мащабна реконструкция на този участък от републиканския път II 35 и съвсем скоро това изключително атрактивно място в началото на града ни ще е още по-атрактивно. И последен въпрос – какво ще сторят тукашните власти, ако друга група троянци (не цигани) си „заплюят” апетитно парче земя на входа на Троян и почнат да вдигат незаконни къщи?


П.П. Надяваме се, че все някой ще намери сили да ни отговори. Ако ли не – продължаваме да питаме.

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |