Предизвикано: Скубарев е лъжец!

(бр. 38 от 4.10.2006 г., Т21)

* От трибуната на местния парламент “синият” съветник излъга на няколко пъти и изрече куп глупости по отношение на Т21 * Защо “опозиционерът” брани статуквото? * Трябва ли общинските съветници да се подлагат на психотест

На сесията на Общинския съвет (ОбС) миналия четвъртък (28 септември) “синият” общински съветник Румен Скубарев изрече от трибуната няколко брадати лъжи. Щях да ги отмина с усмивка – ораторските изцепки на въпросния съветник са известни на всички ни и малцина вече им се “връзват”, ако обаче не ставаше дума за принципни неща. И ако “ТРОЯН 21 век” (Т21) не бе замесен в грозни интриги.

ЗА КАКВО СТАВА ДУМА?

В предишния брой на Т21 (редакционната статия “”Чавдар” плаща!”) цитирах подготвената от общинската администрация официална информация за финансовото състояние на общинските дружества. Като подчертах факта, че изданието на Общинския съвет в-к “Троянски глас”, което де факто се издава от общинското дружество “Общински пазари” ЕООД, отново е на червено - 4 хил. лв. загуби за първото 6-месечие на годината. Така както бе и през първото и второто 6-месечие на миналата година – тогава загубите бяха съответно 5 хил. и 3 хил. лв. После, за пореден път (!), поставих следните въпроси: защо с общински пари, тоест с парите на всички нас, троянските данъкоплатци, трябва да се покриват загубите на “Троянски глас”, питал ли е някой троянци дали искат да плащат за подобни вестникарски загуби и, особено важното, дали подобни разходи са законосъобразни (тук могат да се зададат още въпроси – като например защо се наливат общински пари в “Троянски глас”, а не се подкрепя чудесната ни, но притисната от постоянна финансова несигурност галерия “Серяковата къща”?! – бел. Г.М.). Припомних също, че вече съм задавал тези въпроси – и на общинските власти, и на държавните одитори, проверяващи финансовата дисциплина в Община Троян. И никакъв отговор. Затова ги поставям отново.

“БЕЗ ДУМИ!”

Какво обаче се случи в общинската зала? Народният трибун Скубарев взе думата, припомни, че преди година лично той е поставил въпроса за финансовите загуби на “Троянски глас” и почна да хока Т21, че върши ... същото (още се чудя как да разбирам този подход на г-н Скубарев – дали като поредната стилистична фигура в ораторския му арсенал, или като засегнато честолюбие на “първооткривател”, или като нещо друго, което си има медицински обяснения – бел. Г.М.). След впечатляващата с парадоксалността си интродукция съветникът комично ни размаха пръст, че не е лоялно да се месим в нещата на колегите (явно народният трибун не бе доразбрал, че става дума за принципи – за неоправдано и по всяка вероятност незаконно наливане на общински пари в изданието на Общинския съвет “Троянски глас”, за финансова дисциплина, пазарни правила и, в крайна сметка, за един троянски анахронизъм, връщащ ни към времето на развития социализъм и демократическия централизъм, тоест към времето, когато “Троянски глас” бе издание на ГК на БКП). Дали обаче съветникът не бе доразбрал? Не допускам да е чак толкова тъп?! По всяка вероятност ставаше дума за нещо друго, което обаче е трагикомично – лидерът на “синята” опозиция в местния парламент, за какъвто се има Румен Скубарев, като аслан брани статуквото?! Коментарът ми е: “Без думи!”.

ГЕНАДИЙ МАРИНОВ И НИКОЛАЙ ВЪЛКОВ СЕ СДУШИЛИ 
ДА СЪСИПЯТ “ТРОЯНСКИ ГЛАС”?!

После г-н Скубарев изрече една очевидна и очевидно глуповата лъжа – че аз, главният редактор на Т21 Генадий Маринов, и управителят на “Общински пазари” ЕООД Николай Вълков, който е реалният издател на в-к “Троянски глас”, сме “се сдушили”, за да унищожим “Троянски глас”?! Нямаше да коментирам тази глупост, но тя ме накара да се замисля дали общинските съветници не трябва да бъдат подлагани на психотест?!

НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА СКУБАРЕВ

В края на емоционалното си слово Румен Скубарев изрече най-голямата лъжа – че общинското дружество “БКС” ЕООД субсидира Т21 и че и при нас “нещата не са чисти”. Сиреч – и ние се гушим с народни пари като “Троянски глас”. Бях в залата, но тъй нямах право там да взема думата, ще отговоря сега: в-к “ТРОЯН 21 век”, чийто издател е ЕТ “Троян 21 – Г.М.”, е наемател на помещение от 14 кв. м в административната сграда на “БКС” ЕООД (договорът ни е от 3 януари 2005 г.); първоначалният ни наем бе 42 лв., после, след като ОбС на два пъти увеличи наемните цени за общинските имоти, скочи на 63,98 лв. с ДДС (тока си плащаме отделно и през зимните месеци общата сума набъбва на над 90 лв.). Всичко това може да се провери както в счетоводния отдел на “БКС” ЕООД, така и при счетоводителката на Т21 (за сравнение – в-к “Троянски глас” ползва, абсолютно безплатно, две големи помещения в общинската сграда, където се намира Данъчната служба, и това гратисно положение бе узаконено с решение на ОбС – бел. Г.М.). Народният трибун Скубарев заклейми в-к “ТРОЯН 21 век” и за това, че пуска обяви и реклами на “БКС” ЕООД. И тук най-подходящият ни коментар би бил “Без думи!”, но ще си позволя да напомня на г-н Скубарев, че вестниците са и за това – да публикуват реклами и обяви, такава е практиката по целия свят и в нея няма нищо нередно (а че Община Троян, напук на пазарните правила и лоялната конкуренция, дава всичките си обяви и реклами в един-едничък вестник, е отделна тема, но народният трибун явно не се интересува от нея – бел. Г.М.)

ДАЛИ Е СЛУЧАЙНО?!

Г-н Скубарев хвърли още едно тежко обвинение – че с всичко това, което пишем за финансовите загуби на изданието на ОбС, ние от Т21 целим да си разчистим терена и да останем единствени на вестникарския пазар в Троян. Поредната глупост и неистина! Ние искаме честна игра и еднакви правила за всички на вестникарския пазар тук – както е по белия свят, както е в съседните на Троян градове и както би трябвало да бъде в една нормална демокрация. Ние не се страхуваме от конкуренцията и неведнъж сме заявявали на страниците на Т21, че конкуренцията ражда качество. И не ние искаме да унищожим другите, а точно срещу нас се правеха подобни опити – преди година двама отговорни фактори от местната управа директно ни заявиха, че в Троян трябва да има само един вестник. Попитахме ги кой е този вествник, отговорът им бе: “Троянски глас”. Потресени бяхме от тази управленска наглост и мислене в стил “ГК на БКП” 15 години след демократичните промени в България (но дали и в Троян?!)! Сега видният “опозиционер” и “демократ” играе същата игра. Дали е случайно?!

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Доскоро си мислех, че на г-н Скубарев, който е съветникът с най-дълъг стаж в местния парламент, може да се вярва. Че той, въпреки известното позьорство и маниерничене, е реална опозиция и коректив на властниците в Троян. Но след скубаревите лъжи и глупости, изречени на сесията на местния парламент миналия четвъртък, вече не мога да мисля така. И вече всичко, което г-н Скубарев изрече в ОбС, поне за мене ще е в графата “Несъстоятелно”.

Генадий Маринов

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |