Празник на сливата: 16-ят – окъпан, но весел

(бр. 38 от 1 октомври 2008 г., Т21)

* 17-годишна изскочи от каца и поднесе на кмета голяма синя слива
* Нора 40 минути пя под дъжда, обра овациите * За баш ракиджия бе обявен Иван Минков от Орешак * Троянският първи майсторски обгрижи кметската слива


ДЪЖДЪТ БЕЛЯЗА 16-Я Празник на сливата и троянската сливова – и в Орешак, където предиобед стартира шоуто, и в Троян, където бе продължението (от 16:00 ч. до мръкнало). Което обаче не уплаши никого (макар в Орешак вместо отвън, при казанката, се „скриха” в една от палатите на Националното изложение на занаятите) и прочутото в цялата страна троянско сливаро-ракиджийско шоу стана. Стана добре. Или както го каза водещата Краси Коларова, която се справи на ниво с нелеката си (и заради дъжда, и заради всичко останало) задача: „Тия дни се скъса да вали; както е казал класикът - „като заваля, та цяла неделя”. Та даже две недели. Днес пак попрепръсква, според троянската терминология. Но това няма да ни уплаши – истинският майстор от дъжд не се бои. Пък и познавачите казват, че и сливата, и ракията в дъждовно време най се услаждат. Нямаме причина да не им вярваме. Има и друго – ако приемем, че днешният дъжд е някакъв знак свише, няма да е сложно да го „разчетем”. Посланието е ясно като бял ден – на Празника на сливата и троянската сливова ще му върви като по вода. Амин! И наздраве!”

Кое ще се запомни от това 16-то издание?

ДА ПОЧНЕМ С ДЕФИЛЕТО, тръгнало както обикновено от Пачовия мост и спряло на централния площад – то бе по-рехаво от други години (вероятно метеорологията сплаши някои от евентуалните участници), но в него имаше важни новости. Макар и плахо, в шествието, за пръв път, се включи и група от най-артистичното училище в Ловешка област – троянското СХУПИ „Проф. Венко Колев”; знаков момент, защото схупарите ги умеят тези работи (знаем сериозното качество на тяхното традиционно първопролетно дефиле); очакваме ги и догодина. Мажоретките! Те, майсторски асистирани от Представителния общински младежки духов оркестър, водеха дефилето и наистина бяха великолепни: най-красивите, с нови атрактивни „парчета” в репертоара си, с нови одежди. Браво; явно никак не е случайно, че преди няма и месец троянските мажоретки спечелиха титлата в на Националния фестивал на мажоретните състави в Поморие. Още веднъж – браво; а в тяхно лице Троян наистина има състав на национално равнище. И сега за гвоздея на дефилето – трупата на троянското читалище „Наука”. Те се бяха спретнали като ракиджии, които караха с камион каца с каша. Но вместо каша, от кацата изскочи едно красиво 17-годишно девойче - 11-класничката от СОУ „В. Левски” Маги Дамянова, която подари на кмета Минко Акимов голяма синя слива (макет, разбира се); или както бе обявено по микрофона – 17-годишна слива, подарък за 16-ия празник. Да споменем и имената на дефилиралите, спечелили двете награди – колективната за най-атрактивно участие (за групата от с. Чифлик) и индивидуалната за най-ефектен костюм (Димитър Кацарски от с. Шипково).

КОНКУРСИТЕ. Определен успех тази година бяха двата традиционни конкурса на традиционната сливаро-ракиджийска тема – литературният и карикатурният. Отличените работи бяха публикувани в „целевия” вестник „Троянски първак” (ТП, бр. 4); тук му е мястото да кажем, че той (ТП) бе дъщерно издание на Т21 (при повече място в някой следващ брой ще пуснем някои от конкурсните творби, заслужава си – бел. Г.М.). Призьорите са - за карикатура (1. Георги Панов от Берковица, 2. Константин Анастасов от Враца, 3. Димитър Атанасов от Кубрат) и за литература (1. Петър Софрониев от София, 2. Илия Донковски от Троян, 3. Мирослав Божков от София); а „пликчетата” бяха тънки, но, както се казва, от сърце. Награждаването стана в Троян, но преди това, в Орешак, бяха връчени отличията на шампионите във „възловия” конкурс – за най-добра домашна сливовица; за победител и баш ракиджия бе обявен Иван Минков, с подгласници Марин Драгнев и Цочо Банковски, и тримата от Орешак. На троянската сцена бяха наградени и победителите в кулинарния конкурс за комплексно меню със сливи; отличените майстори на черпака бяха от: 1. механата на хотел „Троян Плаза”, 2. ресторанта на хотел „Шато Монтан”, 3. ресторанта на парк хотел „Троян”.

КМЕТЪТ. Както си е от години, важна роля в шоуто бе отредена и на кмета; Минко Акимов за пръв път бе в тази си роля, на градоначалник – миналата година Празникът съвпадна с предизборната кампания и той, като кандидат-кмет, имаше второстепенно участие. Г-н Акимов стегнато поздрави присъстващите, с по една дума отговори на „провокативните” сливаро-ракиджийски питания на водещата и с усмивка прие 17-годишния си подарък. Много по му „легна” обаче мисията с обгрижването на кметската слива (засята от предшественика му Дилян Енкин в едно от зелените „петънца” до сградата на Общината – бел. Г.М.); градоначалникът майсторски проряза едно клонче от фиданката, лисна й менче с вода и ритуално отпи глътка сливовица от поднесеното му глинено павурче. Троянският първи пък бе „ескортиран” от две дами – проф. Пенка Мондешка и ст.н.с. Христина Динова, и двете от ИПЖЗ и дълги години работили по развитието на сливовите култури и конкретно на „синята троянска слива”.

ГОСТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ. Много на ниво бяха тазгодишните гост изпълнители – танцьорите от столичната трупа „Бул Ритъм” с великолепната певица Виолета Петкова (солистка на „Мистерията на българските гласове”) и самодейният Младежки сатиричен театър към читалище „Васил Левски” от Димитровград; раздаваха се под дъжда и обраха овациите на съвсем немалката публика. И за тях – браво! А пък 40-минутният концерт на финалистката от Мюзик Айдъл 2 Нора Караиванова си бе направо „черешката на тортата”; въпреки усилилия се дъжд чаровницата от Горна Оряховица не направи никакъв компромис и си заслужи напълно и бурните аплодисменти, и хонорара.

ОБИЧАЙНИТЕ ЕКСТРИ. Със знак плюс ще отбележим и обичайните екстри – казанката „на живо”, мармалададжийницата от с. Бели Осъм, „бригадата” за варене на сватбарско жито от с. Шипково, великолепният щанд с продукти (питиета и мезета) на ИПЖЗ, щандът на Винпром – Троян (този път се представиха и колегите им от Винпром – Русе и Вини – Сливен, но очакванията за по-мащабен Фестивал „Среща на ракиите” не се оправдаха), изложбата с карикатурите от конкурса в Конака …

ОРГАНИЗАТОРИТЕ. Редно е да кажем две думи и за организаторите, и най-вече за основния – Общината; нейните усилия и вложените немалко средства (15 хил.) заслужават адмирации. Адмирации и за останалите помагачи – Националното изложение в Орешак, Музея на занаятите, Троянското читалище, ИПЖЗ.

Наздраве – и до догодина!

Генадий Маринов

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |