Посрещнахме "усмивките" като победители

(бр. 37 от 24.09.2008 г., Т21)

*Светла Червенкова: Няма да коментирам класирането

ТРОЯН ПОСРЕЩНА
като победители нашите участници в заключителния кръг за избор на българския представител в Детска Евровизия 2008 – момичетата от Вокална студия „Усмивка”, ръководени от всеотдайната Светла Червенкова. И с право! Защото „усмивките” се представиха великолепно: добре изглеждаха (хубави деца, с хубави детски екипи, по детски жизнерадостни), добре стояха на сцената и най-важното – добре пееха; и въпреки второто си място (15% от общия вот) спечелиха както публиката в студиото на БНТ, така и хилядите пред екрана (за „победителите” от Велико Търново, получили над 44% от вота, ще говорим отделно – бел. Т21).

ДА ПРИПОМНИМ – през пролетта троянската ВС „Усмивка”, в тежката конкуренция на десетки групи от цялата страна, се пребори за място сред 10-те финалисти, от които ще се излъчи представителят на България за Детска Евровизия 2008; задължително условие бе представените песни да са авторски – музиката и текстът да са написани от деца от групите (нашата песен се казваше „Усмивката”). Финалният кръг, организиран от БНТ, се проведе миналия четвъртък, 18 септември, и бе предаван директно. Водещи на шоуто бяха Ути Бъчваров и Вики от „Мастило”, а гласуването ставаше с телефонни обаждания в рамките на 10 минути, като максимално разрешените обаждания от един номер (мобилен или на БТК) бяха 5.

С ПЛАКАТ „ВИЕ СТЕ ПОБЕДИТЕЛИ!”, развято българско знаме, мощни овации и огромна кутия с шоколадови бонбони двайсетината посрещачи „арестуваха” микробуса, докарал „усмивките” от София до Троян в късния петъчен следобед (19 септември, паркинга пред Общината). Славейчетата на г-жа Червенкова пък си „върнаха” с акапелно изпълнение на „Усмивката” – и там, на паркинга, без предварителна подготовка, нашите „усмивки” пак пяха великолепно. „Няма да коментирам класирането. Ще кажа само едно – изключително съм доволна от това, което „Усмивка” показа на такава сериозна сцена. Самите те много се радваха, без да се ядосват, че не първи. И още – видя се, че тяхната песен „Усмивката”, която наистина бе написана от децата, е много добра”, коментира пред Т21 г-жа Червенкова. И от нас – браво!

Т21

Моят коментар

Радвам се, че нашата „Усмивка” не спечели финалния кръг за Детска Евровизия 2008. Защото „усмивките” ни са много добри и много талантливи. И не умеят да пеят фалшиво. Т.е. – не са адекватни на Евровизия. Защото Евровизия (голямата, а се видя, че и малката е същата) е някаква пародия, музикален „апендикс” от времето на Студената война, огледален образ на социалистическата си посестрима Интервизия (където от Политбюро на КПСС нареждаха кой да спечели). Евровизия – една провинциалистка европейска манифестация на демодиран саунд, фалшиво пеене и сценичен кич. Едно смешно нещо, в което може да се роди всичко друго, но не и музикални звезди, а още по-малко музикални хитове. И най-лошото – нещо, в което победителите се определят по някакви странни регионално-етническо-религиозно-политически критерии, нямащи нищо общо с пеенето и музиката.

Ето защо съм доволен, че музикантската и модерна ВС „Усмивка” от Троян не отива на финала на Детска Евровизия 2008 в Кипър. Доволен съм и за друго – спечелилата група от Велико Търново (в наддаването с телефонните обаждания в четвъртък по БНТ) е далеч по-адекватна на този конкурс: изглеждат зле, и най-вече солистката (грозновата, пълничка, а за капак – накипрена в някакви странни одежди в стил „провинциална госпожица”; макар че други бяха още по-зле – с късополи лъскави екипчета, до съвършенство издържани в естетиката „малолетна труженичка на магистралата”), пеят (много) фалшиво и, не на последно място, страшно, ама страшно си вярват (което, ако не беше толкова тъжно, щеше да е много смешно).

А пропо – наскоро из интернет се разнесе новината, че щатският Холивуд не издържал на европейската пародия, наречена Евровизия, и готвел жестока комедия за споменатия (ниско)културен „феномен”. Чакам я с нетърпение!!!

Генадий Маринов

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |