Шампион!

(бр. 7 от 20.02.2008 г., Т21)

• С двете си титли от СП по ски ориентиране 20-годишният троянец Станимир (Тачо) Беломъжев се нареди сред най-успелите българи в зимните спортове • Кой е най-добрият подарък за един рожден ден, пророк ли е Иван Беломъжев и как се пише история

ПРОБИВ В СКАНДИНАВСКО-РУСКАТА ХЕГЕМОНИЯ

Голямата звезда на родното ски ориентиране – троянецът Станимир (Тачо) Беломъжев - е двоен шампион за младежи (до 20 г.) от Световното първенство (СП), провело се в района на Доспат (България) от 14 до 18 февруари. Тази новина обиколи не само родните медии. И не само защото някой печели две титли от един световен шампионат, което само по себе си е огромно постижение. Но, още повече, защото това го прави един българин – в спорт, където хегемонията на скандинавците и руснаците (отскоро до тях се нареждат и чехите) е абсолютна и безпрекословна от десетилетия. Тази скандинавско-руска хегемония можеше да се види и в Доспат – освен българина Станимир Беломъжев, в първата 20-тица на класирането и в трите индивидуални старта (спринт, дълга и средна дистанция) няма друг представител на страна извън големите сили Швеция, Норвегия, Финландия, Русия, Чехия. (За статистиката – в дългата дистанция, където Тачо е шампион, най-напред от „другите” е Симон Сичиу от Румъния, 22-ри, същият румънец е 16-ти в спринта /тук Тачо е 7-ми/; в средната дистанция, отново шампионска за българина, 15-ти е латвиец и малко след него има няколко естонци).

БЕЛОМЪЖЕВ ПИШЕ ИСТОРИЯ

За България пък този световен дубъл на троянеца Станимир Беломъжев е направо исторически, колкото и клиширано да звучи това. С двата златни медала на нашето момче българската сметка набъбва на пет световни титли в зимните спортове – двете са на Албена Денкова и Максим Стависки (фигурно пързаляне) и една на Пепа Милушева (също ски ориентиране). Разбира се – ни най-малко не подценяваме олимпийските медали на Катя Дафовска, Жени Раданова и Иван Лебанов, които са от още по-висок порядък. Тъй че, без да е пресилено, можем да кажем, че Тачо Беломъжев пише история в зимните спортове на България.

ИЗЦЯЛО ТРОЯНСКИ СПОРТЕН ПРОДУКТ

Сигурно е излишно да казваме колко много значат двете световни титли на Тачо за Троян. Нормално е малък град като нашия да е изключително горд с този свой планетарен успех, дошъл малко след първата троянска световна титла – на Снежка Василева от СП по самбо за жени през 2006 г. (първа титла в този спорт и за България). Тук е редно обаче да подчертаем още нещо – Тачо, както и Снежка, са изцяло троянски спортен продукт: треньорите им са троянци (съответно Иван Беломъжев и Николай Матев), винаги са се състезавали за троянски клубове, израснали са до световните спортни висини на троянска земя (което е доста изненадващо на фона на окаяното състояние на троянската спортна база, но това е друга тема – бел. Г.М.)

РУСНАЦИТЕ ЛИ СА СЛАБИ, ТАЧО ЛИ Е МНОГО СИЛЕН

Но нека караме по хронологията на събитията. На 12 февруари бащата и личен треньор на Станимир – Иван Беломъжев, ни се обади по телефона от района на Доспат (където множество отбори, включително и българският, се подготвяха за предстоящото СП). Новината – в провелото се открито Държавно първенство за мъже Тачо направо размазал конкуренцията (победи в средната и в дългата дистанция и сребро в спринта). А голямата новина – че в тези стартове участвали мъжките тимове на водещите сили Русия, Швеция, Чехия, които също били опердашени от 20-годишния българин. Беломъжев старши ни сподели, че в чуждестранните отбори били твърде смутени от победите на Тачо, дори в руски вестник се появило мнение, че или техните национали не са във форма, или българинът Беломъжев е изключително силен (последвалите събития доказаха, че става дума за второто – бел. Г.М.). В този разговор треньорът заяви, че подготовката върви добре и че, ако не се случи нещо непредвидено, имаме шансове за медал.

БЕЛОМЪЖЕВ СТАРШИ: „НАДЯВАМ СЕ ТАЗИ ЗИМА ДА Е ИСТОРИЧЕСКА”

Ще върнем лентата още малко назад – в края на м. януари Тачо спечели Балканския маратон по ски ориентиране за мъже (30 км), провел се на Белмекен. Тогава Беломъжев старши направи една запомняща се прогноза: „Надявам се тази зима да е историческа за нас!” (виж бр. 4/272/ на Т21) Е, зимата наистина стана историческа! Треньорът, тогава, ни сподели още нещо - че на 16 февруари Тачо има рожден ден и може сам да си направи най-хубавия подарък за 20-годишнината, медал от СП. И това се случи, даже подаръкът стана двоен!

ДВЕ БЕЗАПЕЛАЦИОННИ ПОБЕДИ

Сега конкретно за стартовете и медалите от Световното първенство по ски ориентиране (Доспат, България, 14-18 февруари). В първия старт на 14 февруари – спринт (3,6 км), Станимир Беломъжев (възрастова група М20 - младежи) остана 7-ми, но на много малка разлика от призьорите – на 13 сек. от третия Ханс Клаве (Норвегия) и на 30 сек. от победителя Синдре Хавещад (също от Норвегия). Това 7-мо място в спринта обаче загатна какво може да очакваме в следващите два индивидуални старта – дългата дистанция на 15 февруари и средната на 17 февруари. А то бе: две безапелационни победи на Тачо. В дългата дистанция троянецът постигна време 59:13 мин. и би втория Оли-Маркус Тайванен с 50 сек. В средната дистанция Тачо бе още по-убедителен – време 35:21 мин. и разлика от 1:35 мин. пред вицешампиона Лео Лааконен (Финландия).

И ЩАБЪТ СЕ ТРУДИ ЗДРАВО

Тук е редно да отдадем дължимото на щаба на Станимир, който много здраво работеше и подкрепяше шампиона в битката му за превземането на световния връх: сестрата Стефания Беломъжева, също национална състезателка, дошла на първенството с 1-годишния си син Димитър, майката Веска Беломъжева, приятелката Християна Дичевска – също троянка, за Беломъжев старши е ясно.

И от нас – БРАВО, ШАМПИОНЕ!

Генадий Маринов

*****

В неделя, 17 февруари, непосредствено след втората победа на Тачо, се чухме по телефона с шампиона и с неговия баща и личен треньор Иван Беломъжев. Ето кратките им изявления за читателите на Т21.


Станимир (Тачо) Беломъжев: Изморен съм много, но се радвам, че постигнах това, за което се готвихме. Надявахме се на медал, но чак два златни – това наистина е много.

Въпрос: Съзнаваш ли, че с този си успех пишеш история в българския зимен спорт?

Станимир (смее се) : Чак пък толкова?! Но – да, успехът е сериозен.

Въпрос: Троян се гордее с теб! Кога да те очакваме тук?

Станимир: Няма да е скоро – след Доспат веднага заминавам за Световното първенство по ски бягане в Италия, то почва на 22 февруари. В Троян най-вероятно ще се прибера в началото на март.

* * * * *

Иван Беломъжев: Тачо го заслужаваше – беше подготвен и ги би!

Въпрос: Как го постигнахте?

Иван Беломъжев: С много труд и много лишения – няма лично време, няма дискотеки, няма забавления. И друго – през лятото Тачо лошо се контузи при падане с ролери и трябваше да се борим с нелеките му травми.

Въпрос: А сега накъде?

Иван Беломъжев: Към следващите стартове. И към следващите победи.

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |