„Елма” – троянското „Кремиковци”?!

(бр. 44 от 12.11.2008 г., Т21)
* Предприятието изпитва финансови затруднения, призна изпълнителният директор на „Елма” АД Пламен Цеков * Не е ясно дали и кога ще бъдат изплатени задълженията към работниците, както и дали принудителният отпуск ще бъде продължен и след 17 ноември

РАБОТНИЧКА: „ЩЕ ТРЯБВА ДА СПРА ДЕТЕТО ОТ УЧИЛИЩЕ”

Миналата седмица в редакцията на Т21 имахме няколко тревожни обаждания, а при едното жената от другата страна на линията буквално ридаеше. Потърсилите ни бяха работници в „Елма” АД, а причината – случващото се във фирмата: принудителният отпуск до 17 ноември на работниците в няколко цеха, неизплатени заплати, опасенията, че предприятието ще хлопне кепенците, неизвестност. Плачещата жена обясни, че за времето от м. март до м. юли е получила само 60% от дължимото й възнаграждение, за м. август е взела минималното, тъй като нямало работа, а тя била на надница и последното, което получила, били някакви 50 лв. – раздадени преди да пуснат хората в принудителния отпуск. „Кажете ми какво мога да направя с тези 50 лв., потънали сме в дългове и заеми, опасявам се, че ще трябва да спра детето от училище, защото не мога да го издържам”, проплака госпожата и ни помоли за някакво съдействие.

ПЛАМЕН ЦЕКОВ: „ЕЛМА” НЕ Е „КРЕМИКОВЦИ”, ИМА ПОТЕНЦИАЛ

Потърсихме за разговор Пламен Цеков - изпълнителния директор на „Елма” АД (производствената част на разделеното на четири отделни звена предприятие). Г-н Цеков, който е в електромоторния завод вече 25 години и познава детайлно работата му, ни обясни, че предприятието наистина изпитва затруднения. Но работата не е спряла – в принудителен престой са само три цеха, като останалите (метало-пресовия цех, леярната, „Тончо Стаевски”, поддръжката, счетоводството, търговските отдели) работят, макар и с намален капацитет. Попитахме директора дали „Елма” не е троянското „Кремиковци”?! Отговорът бе отрицателен, категорично отрицателен – „Елма” има потенциал, има и интерес към продукцията му, качеството е високо и нещата са далеч по-различни от в нерентабилното и фалирало „Кремиковци”; цялостната стагнация обаче и тук оказва своето негативно влияние.

ЗА ПОСЛЕДНО – ПО 50 ЛВ. ОТ АВГУСТОВСКАТА ЗАПЛАТА

Пламен Цеков отговори и на друг неудобен въпрос – дали предприятието вече не е пределно оголено откъм кадри, което би осуетило изпълнението на бъдещи поръчки. „Текучество има, но основният ни производствен персонал е в нормално състояние и проблем да се изпълняват поръчки няма”. Изпълнителният директор на „Елма” АД обаче призна, че фирмата дължи пари на своите работници, а раздадените наскоро по 50 лв. били част от августовската заплата.

„ЕЛМА” НЯМА ПАРИ

Г-н Цеков не се ангажира с отговор кога ще бъдат изплатени другите задължения към работниците и служителите и призна, че предприятието изпитва сериозни финансови затруднения. С други думи – „Елма” няма пари, а дали и кога ще има и дали и кога елпромци ще си получат възнагражденията, никой не може да каже. Не стана ясно също дали принудителният отпуск няма да бъде продължен и след 17 ноември.

Т21

П.П. Разбира се има един човек, който най-добре би могъл да обясни какво точно се случва в троянската „Елма” и има ли светлинка в тунела – мажоритарният собственик на предприятието Николай Банев. Надяваме се, че г-н Банев ще даде необходимите разяснения.
 

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |