Дали промяната ще е само на думи?

(бр. 2 от 21.12.2008 г., Т21)

* За пореден път „Общински пазари” ЕООД ще трябва да покрива годишната загуба на в-к „Троянски глас” – този път „само” 4 бона * Защо Общината продължава да се занимава с несвойствена и незаконосъобразна издателска дейност? * Защо в „по-недемократичния” Ловеч подобен рецидив отдавна не съществува

ТОЧКА ТРЕТА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД на предстоящата първа за новата година сесия на Общинския съвет – Троян (22 януари 2009 г., четвъртък) е посветена на приемането на бизнес плановете на общинските дружества за 2009 г. Важна точка, тъй като местният парламент, който е принципал на тези осем дружества, трябва да реши добре или зле вървят те и в каква посока да се развиват в бъдеще; иначе казано – трябва да реши добре или зле се управляват общинските ресурси и, евентуално, да коригира грешките. Дотук добре.

НО ЕДНО НЕЩО В БИЗНЕС ПЛАНА на общинското дружество „Общински пазари” ЕООД (100% общинска собственост) боде очите. Говоря за т. 3 „Финансово-икономическо състояние” от гл. III „Анализ на състоянието на дружеството”. Където черно на бяло пише, че очакваните приходи от в-к „Троянски глас” (ТГ) за изминалата 2008 г. са 27 хил. лв., а разходите за същия период – 31 хил. лв. С други думи – в бизнес плана на „Общински пазари” ЕООД се признава, че за 2008 г. дружеството търпи загуби от 4 хил. лв. от споменатото издание. Едва ли ще сме далеч от истината, ако кажем, че признатата загуба от ТГ със сигурност е по-малка от реалната (припомняме – въпреки че в-к „Троянски глас” се води орган на Общински съвет – Троян /виж в редакционното каре/, през 2002 г. принципалът го зачисли на „Общински пазари” ЕООД и тъй си върви и до днес – бел. Г.М.). Със сигурност ще сме прави и ако кажем, че като цяло загубите от ТГ за общинската хазна са доста повече – не бива да се подминава фактът, че изданието ползва безплатно обширно общинско помещение (което не е собственост на дружеството издател и от което може да се взема добър наем). Абсолютно сигурно пък ще сме прави в твърдението си, че през всичките предишни години (от 2002-ра насам) „Троянски глас” е нанасял загуби на „Общински пазари” ЕООД, респективно на общинската хазна, в размер на хиляди левове; и по-лошото – планирано е нанасял загуби за хиляди левове.

НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ – всяка фирма си прави сметката и щом общият баланс на „Общински пазари” ЕООД е добър (37 хил. лв. балансова печалба за 2008 г.), нещата са в порядък. Тук обаче е редно да дадем малко пояснение – не „Общински пазари” ЕООД си е избрало да издава вестник, а, както казахме по-горе, Общински съвет – Троян му го е теслимил (наложил) и дружеството нямало как „да рита” срещу принципала си. От своя страна Общинския съвет - Троян пък се отблагодарявал, като си затварял очите за планираните загуби. Както, вероятно, ще се опита да си затвори очите и този път.

НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ И ДРУГО – тези от Т21 ровят, защото искат да се справят с конкурентния вестник. Казвали сме го многократно, и ще повторим: „Глупости!”. Причината е от съвсем различно естество. А именно – от години, и през трите мандата на бившия кмет Дилян Енкин, и при сегашната нова кметска администрация упорито се говори за стриктно и ефективно управление на общинските финанси, за контрол, за правила. Но напук на тези приказки, повдигнеше ли се въпрос за „Троянски глас” (повдигал го е и не един общински съветник), следваше гузно повдигане на рамене, шикалкавене, дори откровени лъжи. Нещо повече – неведнъж е ставало дума, че е незаконосъобразно Общинският съвет и Общината като цяло да се занимават с несвойствената и отгоре на това губеща издателска дейност (не на собствен бюлетин, какъвто имат редица институции у нас, вкл. и родни общини, а на местен вестник, какъвто навсякъде в България, освен в Троян, би се издавал от частна или смесена фирма – бел. Г.М.). Още - че е напълно незаконосъобразно почти целият поток на общинските реклами (обяви за търгове, конкурси и т.н., новоприети наредби и др.) да се насочва към едно единствено местно издание, т.е. да му се наливат изкуствено средства от общинската хазна*****. И пак същата реакция: шикалкавене, гузност, лъжи.

ПИТАТЕ СЕ, ПИТАМ СЕ И АЗ, защо троянските управници – бивши и днешни – с такъв инат бранят в-к „Троянски глас” и с лека ръка си затварят очите за финансовите загуби и незаконосъобразността. При 12-годишното управление на БСП имаше лесен отговор – в-к „Троянски глас” е създаден като орган на ГК на БКП – Троян и наследникът, БСП – Троян, нямаше как, пък и сърце не му даваше да го изрита от общинския коритан. Разбира се, по-важното бе друго – Община Троян, по стария ком-соц тертип, жизнено се нуждаеше от услужлива „своя” медия, която не само да тръби колко сме велики и успешни, но и да го тръби убедено, от сърце. Чудно е обаче, че в други общини, минаващи за „по-недемократични” от нашата (примерно съседната Община Ловеч), подобни рецидиви от миналото бяха преодолени още в средата на 90-те години на миналия век. При днешната троянска управа на ГЕРБ и коалиция, афишираща се като дясна и дошла в името на промяната и разрушаването на „модела БСП”, обяснението обаче е по-сложно. Единият възможен вариант е (дано не съм прав!) – че промяната ще си остане само на думи.

Генадий Маринов

*****

П.П. В началото на миналата 2008 г. в личен разговор кметът Минко Акимов ме увери, че е разпоредил общинската реклама (обяви за търгове, конкурси и т.н., новоприети наредби и др.) да се разпределя по равно в двете троянски печатни издания – в-к „Троян 21” и в-к „Троянски глас”. Същото г-н Акимов на няколко пъти декларира и на заседания на постоянната Комисия по икономика към Общинския съвет. Всеки читател може да потвърди, че обещаното не се случва. Защо ли?!

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |