Троян - двоен кандидат за "Гинес"?

(бр. 48 от 10 декември 2008 г., Т21)

* Градът ни – с най-високото живо Коледно дърво в България и единствен в света с коледна „Секвоя гигантея” * Фалическият „паметник на паметника” до Музея – свръхуникален


ИМАМЕ НАЙ-ВИСОКОТО ЖИВО КОЛЕДНО ДЪРВО У НАС

В града ни, на централния площад пред читалището, за Коледа ще грейне уникална елха. Всъщност – става дума за огромната секвоя от типа „Секвоя гигантея”, донесена от САЩ (родината на този най-голям дървесен вид – бел. Г.М.) и засадена на пъпа на Троян през 20-те години на миналия век. Коледното троянско дърво е високо цели 23 метра и със сигурност ще е най-високото у нас, а според неофициална информация – и на Балканите. По-висока в България ще е единствено Коледната елха в крайморския Бургас, пред Бургаския свободен университет – 26,20 метра, но тя е изкуствена, сглобена от множество елементи като играчка „Лего”, и не носи очарованието на живото дърво. Украсата на 23-метровата троянска секвоя красавица е поверено на фирмата лидер в бранша – варненската „Габровски” ООД, чието дело е и коледната украса на българската „Шан`з Елизе”, булевард „Витоша” в София. По наша информация цялостната светлинна украса на троянския площад за Коледа 2008 - която освен Коледната „елха” включва украсата на още няколко високи дървета плюс украсата на Белия дом (сградата на Общината) – ще струва 10,5 хил. лв. „Половината пари са набавени от спонсори, а другата е от заложеното в бюджета за Коледно-Новогодишните празници и икономии от средствата, предвидени за юбилейното честване на Петковден”, сподели пред Т21 специалистът в отдел „Образование, духовни дейности, спорт и туризъм” в общинската администрация Кольо Стоименов. Имаше и друг вариант, още по-мащабен, но щеше да е три пъти по-скъпо и се отказахме от него, допълни г-н Стоименов.

Кое обаче е уникалното и достойно за „Гинес”? Вероятно някъде по света са надминали по височина троянското Коледно дърво. Със сигурност обаче Троян е единственият град на планетата, чието Коледно дърво, намиращо се на най-личното градско място, е от вида „Секвоя гигантея”.

НАИСТИНА ДОСТОЙНО ЗА „ГИНЕС”

Още едно нещо, намиращо се буквално на метри от уникалната коледна троянска секвоя, също „плаче” за „Гинес”. Става дума за свръхуникалния „паметник на паметника”. Сещате се за какво говоря – за стърчащия остатък от някогашния комунистически (партизански) паметник до Музея. Който боде очите и шашка с нелогичността си наши и чужди вече 15 години и се е сдобил сред местната общност с „ласкав” фалически прякор. Една каменна грамада, която някога бе постамент на бронзова фигурална композиция от двама въоръжени до зъби и впили поглед във врага партизани (фигуралната композиция и до днес си стои цяла-целеничка в двора на общинското строително дружество „БКС” ЕООД в кв. „Червянска лъка” – бел. Г.М.); тоест - бе пълноценна част от комунистическия паметник. А после – в началото на 90-те години, когато по решение на тогавашния кмет Константин Фичев фигурите бяха смъкнати - се превъплъти в знак за онова бивше нещо (партизанския паметник), в паметник на предишната си комунистическа цялост, в паметник на паметника (жалко, че тогава, в началото на 90-те, куражът не стигна и постаментът не отиде там, където му бе мястото, при партизаните – бел. Г.М.). Уникално, нали! Уникално в световен мащаб! И наистина достойно за „Гинес” (а може би „паметникът на паметника” всъщност е паметник на троянската нерешителност и простотия, кой знае?! – бел. Г.М.)!

Генадий Маринов


ПОСЛЕПИС

Аз лично не вярвам в близките години „паметникът на паметника” в центъра на Троян да ни лиши от присъствието си. Въпреки актуалното размърдване в местния парламент, дошло след внесено на последната сесия (27 ноември) предложение от съветника от управляващата партия ГЕРБ Мичо Генковски (първоначалният вариант на това предложение бе стърчащото нещо да се демонтира, но кой знае защо, макар че не е трудно да се досетим, в крайна сметка г-н Генковски значително го омекоти или по-точно осакати и го сведе до създаването на една комисия, която да обобщи мненията; и все пак г-н Генковски заслужава адмирации, че единствен се осмели да бръкне в раната – бел. Г.М.). И въпреки че тази троянска каменна „хуйовина” е в смислов и всякакъв друг разрез със заявената демократична ориентация и членството на България в ЕС (дори някои да забравят или да не знаят, че във всички страни от съюза, включително и у нас, има закони, обявяващи комунистическите режими и идеология за престъпни, и че наскоро ЕС прие т. нар. Пражка декларация, това не означава, че споменатите закони и декларацията не са факт; и че България, в това число и нашият Троян, не трябва да се съобразяват с този факт – бел. Г.М.). Затова ще си позволя да дам един съвет: скоростно да подготвим документите си за кандидатстване в „Гинес”; и ако трябва – да се сформира комисия от общински съветници, която да свърши работата. А пък „Гинес”-ът в актива ни ще е страхотен коз за просперитета на туристическия бизнес в Троянско. Хем полезно, хем приятно!

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |