„Хемусци” манифестираха

(бр. 12 от 01.04.2009 г., Т21)

• В понеделник над 100 работници от „Хемус”, с развято знаме най-отпред, дефилираха по троянските улици и се събраха пред Общината• Не са ни плащали заплатите за трите месеца на година плюс обезщетенията за април, заявиха протестиращите


ОГРОМНА ГРУПА РАБОТНИЦИ ОТ ЗАВОД „ХЕМУС” (а може би по-точно ще е да казваме бившия завод „Хемус”) – над 100 човека, в понеделник преди обед (30 март) с развято българско знаме най-отпред „манифестираха” от завода до централния троянски площад. Едва ли е нужно да обясняваме – на улицата ги бе изкарала безизходицата. А пък се бяха събрали точно тук, на площада пред сградата на Общината, защото хранеха надежда, че могат да получат подкрепа от общинското ръководство. Бяха изпратили и двама свои представители на среща с кмета Минко Акимов. Припомняме – на 13 март т.г. „Хемус”, един от лидерите в производството на столове от масивна дървесина у нас, хлопна кепенците и изпрати на улицата над 300 души. Троянският завод е собственост на трима евреи, живеещи в САЩ, които имат още две производствени бази в България – в Банско и в Тръстеник (виж подробности в статията „Хемус” – първата голяма троянска жертва на кризата” в бр. 10 на Т21 от 18 март 2009 г.).

„НЕ СА НИ ПЛАЩАЛИ ЗАПЛАТИТЕ ОТ ТРИ МЕСЕЦА – за януари, февруари и март, както и обезщетенията за април”, сподели един от протестиращите. Друг допълни, че тъй като не са им плащани и осигуровките, няма да могат да се регистрират на борсата и положението става трагично. „Съсипаха завода умишлено, разграбиха го, а нас до последно, до м. декември, ни лъжеха, че ще го бъде, за да им работим до последно”, с насълзени очи обясни една от жените в тълпата.

ПОПИТАХМЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ „ХЕМУСЦИ” как смятат, че може да им помогне кметът Акимов и като цяло общинското ръководство – нали предприятието е частно. Единият от отговорите – юридически, с правна помощ от юристите на Общината и подкрепа при евентуалните съдебни дела. Друг отговор бе по-концептуален: „Нали държавата има 20% дял в „Хемус” и в случая Общината е длъжна да брани държавния интерес!”. (По наша информация обаче държавният дял е далеч по-малък – бел. Т21) Попитахме още имат ли в „Хемус” синдикална организация, която да брани интересите им – отговорът бе: „Нямаме” (защо обаче нямат, не ни стана ясно – дали заради някакъв натиск от страна на ръководството или поради работническо безхаберие – бел. Т21)

Т21

П.П. Обещаваме да следим развоя на събитията в „Хемус” и сме готови да дадем думата на всички заинтересовани – работници, ръководство на дружеството, общинско ръководство, синдикати, политици (местни и национални).

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |