Телефонният хулиган - разкрит, браво на полицията

(бр. 9 от 17 март 2007 г., Т21)

* Главен инспектор Петър Яшев: Момчето е много младо, член на БСМ, и съжалява за казаното * Според експертизата точните думи са : “… ние ще върнем паметника с пушките и ще ви смачкаме главите!” * От РПУ – Троян искат образуване на дознание по чл.144 от НК

ЗАЩО СЕ СТИГНА ДО ПОЛИЦЕЙСКАТА ОПЕРАЦИЯ

След бързи и изключително ефективни действия РПУ – Троян разкри човека, отправил публично заплахи за саморазправа по открития телефон в предаването на кабелна телевизия “Оптиспринт”, посветено на темата “Паметник на Левски в Троян” (15 февруари 2007 г.). Полицейската операция бе след призива на Т21 (статията “Ще ви смачкаме главите!”, бр.7/21.02.2007 г.) да се издири зрителят, представил се като “Иван Иванов, на 25 години” и заплашил със саморазправа намиращия се в студиото адв. Венелин Ангелов и всички, които смятат, че остатъкът от някогашния партизански паметник (между двете музейни сгради в центъра на Троян) трябва да се демонтира.

ЗАРАДИ КРАЙНА АФЕКТИРАНОСТ?

Началникът на РПУ – Троян гл. инспектор Петър Яшев ни обясни, че е направена експертиза на записа на предаването, предоставен от КТ “Оптиспринт”, и точните думи на заплашителната реплика са : “… ние ще върнем паметника с пушките и ще ви смачкаме главите!”. Телефонният хулиган бил разпитан в управлението и заявил, че съжалява за казаното, което, по неговите думи, станало заради крайна афектираност. Това обаче не променя нещата и от полицията са направили препоръка до прокурора да постанови образуване на дознание по чл.144 от Наказателния кодекс. Въпросният чл.144 е насочен срещу всеки, “който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му", а наказанието по него е “лишаване от свобода до 6 месеца или глоба от 100 до 300 лева”. По вероятно е обаче “телефонистът” да отнесе единствено административно наказание (общественополезен труд).

КОЙ Е “ИВАН ИВАНОВ”

И тъй, кой е “Иван Иванов, на 25 години”? “Момчето е много младо, истинското му име не е Иван Иванов и е член на троянската структура на Българска социалистическа младеж (БСМ)”, разясни гл. инспектор Яшев. Наше проучване пък показа, че въпросният младеж работи в троянския магазин от веригата “Нов дом”.

Т21

П.П. Научихме, че споменатият младеж бил силно обиден на Т21 заради вдигнатия шум около случая. Искаме съвсем ясно да му кажем, че нямаме нищо лично срещу него, а и не е наша работа да съдим когото и да било заради убежденията му. Казвали и доказвали сме неведнъж, че за нас максимата на Волтер “Не съм съгласен с мнението ти, но ще направя всичко възможно, за да можеш да го изкажеш свободно”, е свята. Обаче някой да заплашва по болшевишки с убийства и саморазправа заради инакомислие, това не бихме могли да търпим. И, според вестникарските си сили, ще воюваме срещу подобни идиотщини. Винаги!

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |