Гумощник празнува

(публикувано в бр. 18 от 19 май 2009 г.)

* С с 2-часова празнична служба и всенародно веселие бе отбелязан двойният юбилей – 180 години килийно училище и 170 години храм „Св. Николай Мирликийски” * Сред ВИП гостите бяха културната зам.-министърка Надежда Захариева и областната управителка Сурай Велиева * Отец Борис пожела „да спи зло под камък”

ИСТИНСКО ВСЕНАРОДНО ПРАЗНЕНСТВО се състоя в живописното троянско селце Гумощник навръх 9 май, събота. Поводът бе двоен - 180 години от основаването на килийно училище в селото (село, мерило в онези времена ръст с Троян), и 170 години от изграждането на приказната гумощнерска църква красавица, носеща името на св. Николай Мирликийски-Чудотворец. Имаше и още поводи. Единият – откриването на нова историческа експозиция в Килийното училище (сегашната сграда е построена през 1975 г. с общите усилия на гумощнери и оттогава се стопанисва от местното читалище); експозицията е създадена по инициатива на изключително амбициозната новоизбрана председателка на читалищното настоятелство - Елеонора Авджиева, която е и директор на троянския Музей на занаятите и е родом от Гумощник. Друг повод – обновлението на позапуснатия общ двор на църквата и килийното училище. Трети – обновяването и частичният ремонт на храма. И като че ли всичко това – хубавият повод и състоялият се хубав двоен празник – бе нужната крачка в преодоляването на гръмогласните спорове между църква и читалище, който тресе Гумощник от доста време. Припомняме, че църквата (Ловешка митрополия) и читалищното настоятелство (респективно Община Троян) водят съдебен спор за собствеността върху сградата на килийното училище, който продължава и днес; енориашите пък неотдавна остро протестираха срещу църковния наместник на селото (отец Станимир) и ловешкият митрополит дядо Гавриил се принуди да го замени.

НО НЕКА „ЗЛО ДА СПИ ПОД КАМЪК”, както каза в словото си след приключването на 2-часовата празнична служба новият духовен пастир на селото отец Борис. Празничната служба, препълнила храма (сред присъстващите миряни бяха и градоначалникът Минко Акимов и председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев), се водеше лично от владиката дядо Гавриил, подпомаган от председателя на Троянската епархия отец Марин и отец Борис. „Преди толкова години вашите предци – с благочестие и вяра – постороили този красив храм. Именно това – благочестие и вяра – е нужно и на вас сега, за да продължите делото им”, каза в проповедта си дядо Гавриил. Ловчанският владика разказа и важни моменти от житието на патрона на църквата св. Николай Мирликийски, който бил предопределен за служене на Бога още с раждането си. Църковният празник продължи с водосвет, отслужен от отец Борис, и с курбан в църковния двор, само на метри от един прелюбопитен и уникален паметник – на 8-те жители на с. Гумощник, загинали на кораба „Титаник” през 1912 г. (няма друго селище в България, изгубило толкова свои хора в „катастрофата на века” – бел. Т21).

СЛЕД ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК, ЗАПОЧНА СВЕТСКИЯТ – отлично организиран и ръководен от г-жа Авджиева и от нейната съмишленичка, кметицата на Гумощник Тошка Пенчева. ВИП-гостите пък съвсем не бяха малко и случайни: зам.-министърката на културата Надежда Захариева (министър Стефан Данаилов също щял да пристигне, но се наложило да отпътува за представянето на новия български филм „Дзифт” в Италия – бел. Т21), областният управител Сурай Велиева и заместникът й Илия Лилов, троянският кмет Минко Акимов и заместниците му Недка Топалова и Мариян Балев, председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев и, разбира се, Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил. Сред „редовата” публика също имаше интересни лица, като например един от най-богатите българи и собственик на фармацевтичната компания „Софарма” Огнян Донев, началничката в БНТ и съмишленичка на каузата на Гумощник Петя Тетевенска, екип от споменатата медия, начело с журналиста богослов Горан Благоев, известният историк и директор на Ловешкия исторически музей Иван Лалев и др. Стойностно украшение на празника пък бе специалният юбилеен вестник, посветен на Гумощник и издаден съвместно от Регионалния исторически музей (Ловеч) и Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (Троян).

МНОГО ХУБАВИ ДУМИ СЕ КАЗАХА от микрофоните, поставени на чердака на Килийното училище. Г-жа Авджиева специално благодари на множеството дарители и спомоществователи, помогнали за подготовката на честванията; най-голям е приносът на Министерството на културата, осигурило целево 7 хил. лв. А зам.-министър Захариева и дядо Гавриил бяха напълно единодушни и наблегнаха на едно и също нещо - вярата и образоваността, единението на които е верният път към успеха. Кметът г-н Акимов също поздрави гумощнери и им обеща подкрепа и занапред.

Т21

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |