In memoriam: Големият Минко Босев

(бр. 5 от 2 февруари 2005 г., Т21) 

* 15 години от кончината на звездата на българската оперета

НА 3 ФЕВРУАРИ 2005 Г. СЕ НАВЪРШВАТ 15 ГОДИНИ от смъртта на един голям и прочут троянец - звездата на българската оперета, заслужилия артист Минко Босев (р. 27.07.1927 г. - 3.02.1990 г.). Поклон!

УЧИТЕЛЯТ ПО МУЗИКА ДАНЬО ВАСИЛЕВ пръв запалва малкия Минко по пеенето и по-специално по оперетното изкуство. А това време (от 30-те до средата на 40-те години на миналия век) е първият златен период на троянската оперета и на нашата сцена се подготвят и изнасят редица постановки. Не са малко и оперетните гастроли в града ни. И Минко неизменно е в салона.

ПРЕЗ СЕЗОНА 1951/52 Г. Е ОПЕРЕТНИЯТ МУ ДЕБЮТ - в ... балета на "Сватба в Малиновка", представление, което троянци успешно изнасят и в други градове на страната. На следващата година, 1953-а, Минко Босев вече играе главна роля - на Бранко във "Волният вятър" на Дунаевски, в партньорство с примата на троянската оперета Весела Попова. На представление в Плевен, където нашите участват в републикански преглед, Минковият Бранко е харесан от големия диригент Саша Попов - дядото на оперната дива Александрина Пендачанска, и той кани троянския самодеец на голямата софийска сцена (Държавния музикален театър).

ОТТУК НАСЕТНЕ всички почитатели на оперетата в България знаят какво се случва - множество запомнящи се и обичани от публиката роли. Плюс забележително партньорство с другите големи звезди на това изкуство у нас - Мими Балканска, землячката ни Лиляна Кисьова, Видин Даскалов.

НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩ, по мнението на специалистите, е героят-шедьовър на Минко Босев във "Веселата вдовица" на Лехар, който той представя и в родния Троян през 1959 г. През 1962 г. пък звездното трио Мими Балканска, Лиляна Кисьова и Минко Босев е в Троян с "Прилепът".

ГОЛЕМИЯТ ПЕВЕЦ през сезона 1979/80 г. се изявява на троянска сцена и като режисьор - тук той поставя мюзикъла "Светът е малък" по Иван Радоев, а диригент е друг голям троянски музикант - Людмил Кунов.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ АРТИСТ МИНКО БОСЕВ си отива много рано и твърде млад - само на 63 години. Но дирята в българската оперета остава. Завинаги!

Т21

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |