Дядо Теодосий пъди инвалиди?

(бр. 35 от 10 септември 2008 г., Т21)

* Дядо Теодосий напъдил от обителта група младежи в инвалидни колички, като им заявил, че Троянският манастир не е за сакати и ги нарекъл „грешници”

„НЯКОЛКО ИНСТИТУЦИИ и правозащитни организации са взели на прицел игумена на Троянския манастир Теодосий заради грубиянското му отношение към инвалиди”, информира в броя си от 6 септември националният всекидневник „Монитор”. Изданието цитира председателката на сдружение „Център за независим живот” Капка Панайотова, според която дядо Теодосий напъдил от обителта група младежи в инвалидни колички, като им заявил, че Троянският манастир не е за сакати и ги нарекъл „грешници”, изкупуващи „чужди грехове” (оказва се, че групата била интернационална – млади хора от България и Финландия, които участвали в среща по програма за младежки обмен, провеждаща се в нашата страна, а грозната сцена се разиграла на 19 юли т.г. – бел. Т21).

Г-ЖА ПАНАЙОТОВА ЗАЯВИЛА, че сдружението ще внесе жалба в прокуратурата и в държавната Комисия за защита от дискриминация (КЗД), а на божия служител „нямало да му се размине” без съдебно дело. „Монитор” цитира и изявление на председателя на КЗД Кемал Еюп, който потвърдил, че оглавяваната от него институция ще вземе отношение по случая и че той лично бил смаян от „възмутителното отношение на игумена Теодосий”. Според всекидневника дядо Теодосий може да отнесе глоба до 2000 лв. по Закона за хора с увреждания, а на манастира да се връчи предписание за създаване на достъпна среда.

(Случката е разказана в интернет от един от потърпевшите – 19-годишния Петър Кичашки от Видин; линкът е: http://forum.stih4e.com/index.php/topic,36249.msg678824.html#msg678824 )

Т21

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |