Крадецът вика: дръжте крадеца

(бр. 41 от м. октомври 2006 г., Т21)

* Дали в тази държава някой някога ще подгони истинските престъпници?

МИНАЛАТА СЕДМИЦА У НАС ГРЪМНА ЕДНА НОВИНА, която ако беше някъде другаде, щеше да предизвика революция – борец N 1 срещу далаверата и авантата, председателят на Комисията за установяване на имуществото придобито от престъпна дейност, държавният служител проф. Стоян Кушлев си гласувал месечна заплата от … 7000 лева! 23 пъти над средната за страната (около 300 лв.) и почти 3 пъти над президентската (около 2500 лв.). Професорът използвал вратичка в закона, позволяваща му сам да си определя възнаграждението. След разкритието пък Кушлев, който мигаше на парцали и се озърташе като мушморок пред журналистическите микрофони, обясни, че се спрял на тази сума заради риска в работата си и адекватността й (на сумата) на свършеното досега. “Това е престъпление по служба, той трябва да върне парите и да бъде съден”, категорична бе юристката депутатка Татяна Дончева. Няма причина да не се съгласим с г-жа Дончева. Но ще си позволим да кажем и още нещичко за Кушлев и Комисия.

ПЪРВО. Кушлев и Комисия - рожби на проф. Петканов (тогава вътрешен министър, сега, о Боже, правосъден – бел. Т21) и на имитативния закон, кръстен на негово име – са направени не да вършат работа. А точно обратното – да не я вършат. Не да се докопат до ограбеното от бандитските групировки и мутрите, залели с престъпления и страх България, не да притиснат “честните” приватизатори, присвоили си на безценица народно имущество за милиарди, не да мачкат политическата мафия, хвалеща се с обръчи от фирми, не да разкриват истинската аванта. А да хвърлят прах в очите на Европа, че уж нещо се прави.

ВТОРО. Доказателствата, че Кушлев и Комисия са създадени да не вършат нищо, са много. Най-красноречивото – те не могат, така както е по белия свят, да се самосезират от видими имуществени несъответствия; примерно – човекът се води безработен, но кара лъскав джип “Мерцедес” за над 300 хил. лв., или пък е държавен служител (митничар, човек в местната администрация и т.н.), а гради вили и къщи за милиони, и т.н., и т.н. Друго – за да тръгне разследване срещу някого, той трябва да е имал присъда за присвояване; а е азбучна истина, че едрите риби са чисти като сълзица и “правосъдието” ни винаги ги е подминавало (питам се, каква е тази логика: щом крадецът не е хващан преди, не бива да го броим за крадец и сега?! – бел. Г.М.).

ТРЕТО. За тази една година от създаването си (през октомври 2005 г.) Кушлев и Комисия направиха едно единствено нещо – скалъпиха обвинението срещу троянския бизнесмен Иван Краев. Основанията им – че през 2000 г. той бил осъден за присвояване на 17 куб. м бетон на стойност 754 лв. (сума, близо 10 пъти по-малка от месечното възнаграждение на щатния борец срещу незаконно придобитото имущество, плащано с народни пари – бел. Т21). После с този бетон г-н Краев си построил бензиностанция (на стойност 103 хил. лв.), която трябва да му бъде отнета?! Почти по същото време, когато трябваше да стартира делото срещу Иван Краев, обаче се разбра друго – че професорът с голямата заплата и ръководения от него орган не са наложили възбрана върху имотите на наркобарона Косьо Димитров-Самоковеца и вдовицата на подземния бос преспокойно е продала фамилния хотел в Боровец (по неофициални данни – за 4 млн. лв.). И още – че за цяла година Кушлев и Комисия не са поискали запор върху имуществото на други две “светила” от престъпния свят – братята Маргини, задържани по обвинения в убийства и подготовка на убийства.

ТОЛКОЗ. Дали ще върне парите проф. Кушлев, дали ще бъде съден за престъпление по служба, дали идеологът на смехотворната комисия проф. Петканов ще си подаде оставката? Дали в тази държава някой някога ще подгони истинските престъпници? Трудни въпроси.

Генадий Маринов

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |