Иван Филчев, "Жени, жени" - изложба живопис/рисунка

Иван Филчев,
"Жени, жени" -
изложба живопис/рисунка

НА 13-ТИ ЮЛИ в залите на галерия „Серякова къща” ще посрещнат една изключително значима изложба на известния художник Иван Филчев, родом от с. Калейца. Тази година той трябваше да навърши 85 години, а точно на 12 юли 2011 г. се навършва една година от смъртта му. Наскоро, през месец март, Съюзът на българските художници направи изложба в негова памет, която бе представена в София в залите на "Шипка" 6.

ИВАН ФИЛЧЕВ е от творческото поколение на 60-те. Живописец, който работи в областта на маслената живопис, акварела, мозайката и стенописа с индивидуален артистичен почерк.
През 1961 г. получава голямата награда на СБХ за живопис за творбата си „Жена с плодове” (днес в Националната художествена галерия). Неговото вдъхновение, Жената, е постоянна тема в творчеството му.

РОДЕН Е ПРЕЗ 1926 Г. В ТРОЯНСКОТО СЕЛО КАЛЕЙЦА и работи като грънчар в Троян, докато учи средното си образование. Завършва Художествената академия през 1957 г., специалност „Живопис”, при проф. Ненко Балкански. От 1961 г. е член на СБХ. През 60-те години преподава в академията като асистент, а след това се прехвърля на свободна практика. Няколко години работи в Разград и тясно сътрудничи на групата на разградските художници. Умиpа през лятото на 2010 г. Негови творби се намират в различни държавни и частни колекции.

ИВАН ФИЛЧЕВ Е ПОЗНАТ И БЛИЗЪК НА МНОГО ТРОЯНСКИ ХУДОЖНИЦИ, негова изложба е имало в галерия „Серякова къща” малко след създаването й. Той е приятелувал и работил с Иван Варчев, Дочо Терзиев, Иван Йорданов и много други. Синът му Илийчо Филчев изрази готовност да предостави около 60 творби за изложбата. Основния финансов ресурс за нея е осигурен от община Троян.

Изложбата ще бъде открита от известния български изкуствовед и културолог проф. Иван Маразов на 13 юли от 17:30 часа.

Мариела Шошкова, галерист
Начало

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |