Началото на музеен арт парк в Троян

* С подбора на творбите и експонирането им се е заел известният троянски художник Енчо Ганковски
* Очакванията са новата музейна инициатива да внесе повече култура и артистизъм в централната градска част


МУЗЕЯТ НА ЗАНАЯТИТЕ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА (МНХЗПИ) – Троян постави началото на своя нова естетическа инициатива. От години музейните хора се грижат за арт звученето на пространствата около двете музейни сгради - през 2003 г. беше изграден лапидариум (открита галерия на монументални антични паметници), през 2006 г. бяха монтирани 6 декоративни пана на източната фасада на малката музейна сграда (конака), а през м. април тази година до рекламното пано на музея (пред входа на централната сграда) бяха експонирани три керамични пластики (композицията „Гора”) на известния троянския художник Енчо Ганковски. „Гора”-та е създадена през 1988 г. и е откупена от Музея на занаятите от национална изложба. През м. август в съседната тревна площ бяха монтирани още три творби на същия автор – декоративни пластики, създадени през 1977 г.

ПРЕЗ 70-80 ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, точно когато Енчо Ганковски е уредник в троянския музей, се създава музейният фонд „Декоративно-приложна керамика”, в който присъстват творби на прочути български автори като Здравко Манолов, проф. Венко Колев, Димитър Лазаров, Андрей Манчев. Енчо Ганковски е един от изтъкнатите троянски художници - завършил е керамика в Националната художествена академия „Николай Павлович”, шест години е уредник „Изобразително изкуство” в Музея в Троян, а след това преподавател в троянската Художествена гимназия „Проф. Венко Колев”; автор е на десетки монументални пана и пластики, експонирани в цялата страна, негови творби се намират в частни колекции у нас и в чужбина. В момента г-н Ганковски за втори път е председател на Дружеството на троянските художници, първият път е в средата на 90-те години.

МУЗЕЙНОТО РЪКОВОДСТВО гласува доверие на Енчо Ганковски да бъде консултант при подбора на художествените творби и експонирането им на открито в зоната около музея. Така се постави началото на музейния арт парк, чието изграждане ще продължи и през следващата година, като в него ще се експонират само творби собственост на музея, които съхраняват в музейните фондове и би било добре да се представят на публиката. Г-н Ганковски е автор и на стилен сувенир – керамично пано с музейната сграда, посветен на 50-годишнината на Музея на занаятите; пластиката вече е готова и очаква голямото събитие (юбилеят ще се чества през 2012 г.). Новото музейно начинание беше подкрепено и от художника дърворезбар Владимир Златков, който живее в Германия, но прекарва не малко месеци от годината в троянското село Терзийско, където има уютна къща и ателие. Г-н Златков е обявил, че ще направи дарение на парка – своята творба „Сътворение”, което ще се случи през следващата юбилейна за музея година.

МУЗЕЙНИЯТ АРТ ПАРК ще бъде разположен около северната и източната фасада на музейните сгради. Той ще е в пълен синхрон със същността на музея и ще компенсира донякъде факта, че точно направлението изобразително и приложно изкуство е най-слабо представено в музейните експозиции.Очакванията са новата музейна инициатива да внесе повече култура и артистизъм в централната част на града, както и да генерира уважение към изкуството.

Музей на занаятите - Троян

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |