20 години Дружество на художниците и галерия в Троян

* Двойният юбилей – почетен с достойни събития и думи

ТРОЯНСКИЯТ 11 ОКТОМВРИ беше посветен на Дружеството на троянските художници (ДТХ) и неговата галерия – „Серяковата къща”. 20-годишнината от тяхното създаване беше почетено с достойни събития и думи.

ЗАЛАТА НА ОБЩИНАТА БЕШЕ ПРЕПЪЛНЕНА за прожекцията на филма, проследяващ 20-годишната история на културната институция – една продукция на Музея на занаятите с видеоматериали на Цветан Тончев и текст на Тотка Станчева. Малко по-късно на входа на Серяковата къща гостите бяха посрещани от галеристката Мариела Шошкова с артистичен жест на гостоприемство – по една керамична камбанка с надпис „20 години галерия „Серяковата къща”, изработена от председателя на ДТХ Енчо Ганковски

ПРЪВ НА ПРАЗНЕНСТВОТО в Серяковата къща взе думата художникът Марко Табаков, първият кмет на Троян след 1989 г., по времето на чието кметуване бе открита галерията. Той спомена онези творци и културни дейци, които вече не са сред живите, но духом присъстват на празника. Г-н Табаков напомни, че официалните гости на града винаги ги водят в галерията и в Музея на занаятите – две културни институции, с които троянци трябва да се гордеят. От името на Управителния съвет на ДТХ председателят Енчо Ганковски връчи на Марко Табаков почетна грамота - за неговия изключителен принос към учредяването на Дружеството и създаването на галерията. В своето слово г-н Ганковски подчерта, че въпреки трудностите Дружеството успява да съществува вече 20 години в необходимата хармония.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС от Община Троян прочете временно изпълняващият длъжността кмет Недка Топалова. Своите поздрави поднесоха още депутатката д-р Станка Лалева, директорът на Музея на занаятите Елеонора Авджиева, председателката на сдружение „Българка” Цветомира Гечева. Сред гостите беше и големият карикатурист и почетен гражданин на Троян Милко Диков.

В ЗАЛИТЕ НА СЕРЯКОВАТА КЪЩА троянските художници бяха изложили някои от най-добрите си неща, правени през годините. За празничността на вечерта допринесе и артистичното присъствие на инструменталния дует „Фантазия” (Амория Маркова - пиано, и Мариета Куцарова - флейта). Честванията завършиха с коктейл в арт клуба към галерията.

Т21

Юбилярите в цифри:

    * 20 години в културния живот на Троян
    * Повече от 50 членове на ДТХ
    * Повече от 16 изложби всяка година
    * 5 изложбени зали, офис и кафе-клуб в Серяковата къща
    * Около 5000 посетители на галерията годишно

       

      ©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |