Художникът Григор Първев на 90

* Бай Григор и до днес продължава да рисува в троянското си ателие, а доста негови платна красят стените на троянската галерия. За много години, маестро! * Юбилейната изложба в "Серяковата къща"
се открива на 24 януари

Прожекция на филма "Еретичните мисли на един троянски художник" -
залата на Община Троян, 24.01.2012 г., начало 17:30 ч.

Откриване на юбилейната изложба на Григор Първев - 
галерия "Серяковата къща", 24.01.2012 г., начало 18:30 ч.

Доайенът на троянските художници Григор Първев става на 90 (роден е на 23 януари 1922 г. в с. Драганово, Великотърновско). Юбилеят на големия майстор ще бъде отбелязан с негова ретроспективна изложба в галерия „Серяковата къща” (творбите са от фонда на Музея на занаятите и частни колекции) и прожекция на документалния филм „Еретичните мисли на един троянски художник” (24 януари, вторник).

СЛЕД КАТО ЗАВЪРШВА прогимназията в родното си село, родителите изпращат малкия Григор да печели пари в Австрия, в областта Тирол, където работи като градинар. Там за пръв път вижда художници, които рисуват на открито. Тогава усеща в себе си художническото желание и се снабдява с бои, четки и картони. Първите му опити да прерисува цветни картички с пейзажи и цветя се оказват успешни и това го окуражава. След две години гурбет се завръща в България и като частен ученик завършва гимназията във Велико Търново. По-късно е приет в Художествената академия, завършва я през 1951 г. със специалност стенопис.

ПРЕЗ 1952 Г. Е ЗАПОДОЗРЯН в противодържавна дейност и е осъден на 3 години затвор. За прилично поведение обаче го освобождават предсрочно и го изпращат по разпределение за учител в Кърджали. Там се запознава и по-късно свързва живота си със своята колежка, учителката по литература Тотка Каранейчева от Троян. Но проблемите не свършват - в училището в Кърджали обвиняват Първев, че не се справя добре с програмата, тъй като не преподава достатъчно руско изкуство и социалистически реализъм. Принуден е да стане миньор, но и там не се харесва на партийния секретар и той му нарежда да напусне.

СЛЕД ГОНЕНИЯТА В КЪРДЖАЛИ със съпругата си идва в Троян и чрез конкурс е назначен за художник на киното. Рисува плакати, а успоредно с това прави графики. Първата му графична изложба е във фоайето на троянското читалище. После започва да рисува живопис - портрети, пейзажи, фигурални композиции, натюрморти. Участва в множество регионални и национални изложби, но тъй като е считан за „неблагонадежден” в политическо отношение, не го приемат за член на Съюза на българските художници (СБХ). Наред с рисуването пише и разкази за деца и възрастни, участва и в театрални пиеси. А неговата колоритна личност оставя отпечатък върху всичките му творби - малко мрачни, но с дълбок емоционален заряд.

СЛЕД 1990 Г. художникът Григор Първев е преоткрит от колекционери, галеристи и обикновени зрители. Неговият характерен стил и тематичното разнообразие на творбите му го превръщат в един от най-ценените троянски творци. Бай Григор и до днес продължава да рисува в троянското си ателие, а доста негови платна красят стените на троянската галерия. За много години, маестро!

Мариела Шошкова, галерист

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |