В Априлци - Нова година на тъмно

(бр. 1,  м. януари 2009 г. )

* В повечето райони на курортното градче ток нямаше от 18:00 ч. до 2:00-3:00 ч. след полунощ * Собственикът на хотел „Сватовете” Красимир Колев: От ЧЕЗ се опитват да прехвърлят вината 
от болната глава на здравата

ОКОЛО 18:00 ЧАСА НАВРЪХ НОВА ГОДИНА (31 декември 2008 г.) токът в препълненото с гости Априлци спря. Без предупреждение и без обяснение. И без видима причина – времето бе студено (зима е, все пак), но снеговалеж или други „оправдателни” фактори като вятър, виелица и т.н. нямаше. В някои части на кв. „Центъра” (Ново село) светлото се появи около 20:00 ч. – т.е. спирането бе „само” за „някакви” си два часа (4-5-те прекъсвания за по няколко минути в следващите часове до полунощ изобщо не ги слагаме в сметката; говоря като очевидец и потърпевш, тъй като с приятели карах празника в къща за гости в кв. „Центъра” – бел. Г.М.). В останалите райони на курортното градче обаче положението бе направо трагично – ток нямаше докъм 02:00-03:00 часа; включително и в големи хотели като „Керамик”, „Сватовете”, „Марагидик” и много други.

ИНАЧЕ КАЗАНО – празникът на 2-3 хиляди местни жители и поне толкова гости бе съсипан. Разбира се, находчивите хотелиери и ресторантьори търсеха изход – но който си мисли, че локалните генератори за ток могат да решат подобен проблем, изобщо не е прав. Нямаме данни какви са материалните загуби за туристическия бранш в Априлци в тази „вълшебна” новогодишна нощ, но едно е сигурно – не са малки. Не бива да забравяме и моралните щети – черният новогодишен PR няма как да не повлияе на интереса към дестинацията в бъдеще; негативно, разбира се.

В ПЪРВИТЕ ДНИ НА ЯНУАРИ
националните медии разпространиха новината, че сдружението на хотелиерите в Априлци се кани да съди електроразпределителното дружество ЧЕЗ („ЧЕЗ Разпределение България” АД, подразделение Плевен). Хотелиерите получили подкрепа и от кмета на община Априлци Младен Пелов.

ПОТЪРСИХ ИНФОРМАЦИЯ от извора – ЧЕЗ. На двете ми писмени запитвания каква точно е причината за многочасовото спиране на тока в Априлци в новогодишната нощ – едното адресирано до PR-ката на дружеството в Плевен Венелина Касамакова (venelina.kasamakova@cez.bg), другото изпратено на клиентския имейл адрес, посочен в официалния сайт на ЧЕЗ България (zaklienta@cez.bg) – отговор нямаше. Всъщност получих благодарности, че съм използвал въпросния клиентски адрес, цитирам буквално: „Благодарим Ви, че използвахте е-мейл zaklienta@cez.bg . Вашият сигнал е насочен към съответното звено, обслужващо Вашия регион. Веднага, след като проверката бъде извършена, ще получите отговор”***; тоест, получих отговор, напомнящ оня нашенски лаф „Говорено е с човека, той каза: Ще видим”.

СВЪРЗАХ СЕ И С ПРЕДСТАВИТЕЛ на най-потърпевшата страна – хотелиерите от Априлци и района; по-точно – с Красимир Колев, собственик на новия и набиращ популярност хотел-механа „Сватовете”. „Трябва да съдим ЧЕЗ за това безобразие, но нищо няма да се получи. Не защото не сме прави, а защото всеки от колегите чака някой друг да свърши работата”, ядно коментира г-н Колев. Той ни сподели, че хотелиерите направили и среща с кмета Пелов, който проявил разбиране и обещал подкрепа, но от всичко това произлязла една жалбичка от два-три реда; и на всички е ясно, че резултат няма да има.

ПОПИТАХ собственика на „Сватовете” каква би могла да е причината за подобно продължително спиране на тока. Отговорът му: „От ЧЕЗ се опитват да прехвърлят вината от болната глава на здравата - да изкарат, че имало претоварване на мрежата и оттам дошло всичко. Това е лъжа – срещнахме се с началника на ВЕЦ – Видима (откъдето е електрозахранването на Априлци – бел. Г.М.) и той ни обясни, че преди спирането уредите са сочели консумация от 3,3 мегавата, а мрежата е разчетена да понесе товар от 12 мегавата. Значи причината е другаде, не в нас, и виновникът е именно ЧЕЗ”.

Генадий Маринов.

*** Надяваме се, все пак, да чуем и версията на ЧЕЗ за 
тъмната новогодишна нощ в Априлци.

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |