Иван и Теодосий

* Теодосий Спасов: „Бях впечатлен, когато чух Иван, когато чух как свири един художник” * Иван Шопов: „Изкуството не бива
да се обяснява”
В „Серяковата къща”

ИМА СЪБИТИЯ, които се помнят. Които са далеч над обичайното ниво. В които има много повече. Такава, смея да твърдя, е изложбата на 29-годишния ни земляк Иван Шопов – професионален художник, завършил нашето СХУПИ и Художествената академия в София, който от доста време вече се занимава професионално и с електронна музика (смятан е за един от най-добрите родни „дръм енд бейс” диджеи) – която върви в момента, до 12 август, в троянската галерия „Серяковата къща”. По-точно съвместна изложба, тъй като графиките на Иван са допълнени съмишленически от фотографиите на Иво Христов, партньор и в музикалните проекти, най-известният от които е кръстен БALKANSKY.

„ИЗКУСТВОТО не бива да се обяснява, картините трябва да се гледат, а музиката – да се слуша”, каза в краткото си слово на вернисажа (12 юли) художникът музикант. След което даде възможност на гостите – някои пристигнали специално, от страната и дори от чужбина (САЩ), сред присъстващите бе и кметът на Троян Донка Михайлова – да го направят. Да се нагледат и наслушат. И тук стана особено интересно. С Иван, на импровизираната сцена в троянската галерия, свири не кой да е, а един от най-големите музиканти на България в последните години, джазменът Теодосий Спасов; което пък не е кой знае каква изненада – Иван и Теодосий са заедно в музиката от доста време. Нещо повече.

„АЗ СЪМ професионален музикант, свиря от малък, винаги съм свирил и бях впечатлен, когато чух Иван, когато чух как свири един художник. Съжалявам обаче, че не мога да рисувам като него – може би в някой следващ живот”, призна големият Теодосий Спасов; който – тези, които са го гледали и слушали, знаят за какво говоря – и на това необичайно и „неконцертно” място бе във вихъра си, артист отвсякъде, стихия от звук, визия, слово и темперамент. „Синкретизмът е най-хубавото нещо в изкуството”, това Теодосий го каза за Иван, но то си бе (и) за него. Двамата изпълниха само две парчета, но случилото се ще се помни.

Генадий Маринов

Снимки от събитието - виж ТУК

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |