„От две страни – Прозорецът” - изложба на Гергана Минкова

Какво: живопис/рисунки
Къде: галерия „Серякова къща”, Троян,
ул. „Ангел Кънчев” 6
Кога: 13 септември – 6 октомври 2012 г.
Откриване: на 13-ти, четвъртък, от 18:00 ч
.

ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Изложбата „От две страни – Прозорецът” на Гергана Минкова в галерия „Серякова къща” в Троян се реализира със съдействието на Николай Петев - наш земляк, председател на СБП и приятел на галерията и изкуството. Изложбата е плод на съзерцание и работа върху привидно обикновени сюжети, „рамкирани” в ограниченото пространство на прозореца.

За Гергана Минкова рамката е границата с реалния свят, зад която тя наблюдава и споделя. Задачата, която си поставя авторката, е в сложната игра на въображението и реалността, да „улови” образа на картината. Картината - двупосочно огледало, обладано от страхове, че е невъзможно да бъде изобразена непрекъснатата промяна… И доказателство за живот между полумрака на съмненията и истинността на усещанията .

ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Гергана Минкова е родена през 1981 г. в Пазарджик. През 2007 г. завършва Националната художествена академия (НХА) – София, специалност живопис. Има участия в множество изложби, конкурси и пленери в България и чужбина. Носителка е на следните отличия: награда от конкурс за живопис на Фондация „Райна Кабаиванска”, София (2002 г.); награда от конкурс за живопис от д-р А. Кьнев и д-р А. Желязков, НХА (2004 г.); награда от конкурс за рисунка от д-р А. Кьнев и д-р А. Желязков,НХА (2005 г.); награда за живопис - едногодишна стипендия, от конкурс на GLOBUL „Галерия на бьлгарските таланти” (2005 г.); втора награда от конкурс за живопис на Фондация „Св. св. Кирил и Методий”, София (2008 г.).

За повече информация:
Мариела Шошкова - галерист,
тел. 0887/231250, 0879/262877

*****
Авторката за изложбата

Всеки има своя прозорец-картина, който обитава и погледът през него всеки път е различен, променен от времето, от чувствата, които го владеят. Рамката на прозореца е границата ми с „реалния” свят, зад която наблюдавам и споделям. Прозорецът е като огледало, но с две страни, отразяващо два разделни свята.То често подсилва съмненията и страховете ми, загатвайки въпроси за смисъла на посоката.

Коя е моята истина? Усещам невъзможността да изобразя непрекъснатата промяна. И това, което остава накрая, са светлината и сянката – те са и посока, и начин, и гледна точка. Погрешни ли са или не… Живея в полумрака на съмненията и в истинността на усещанията си.

Влизайки в помещението, виждам прозореца като картина – процеп към други светове, към които искам да отида. Къщи, клони, полета, небеса, променящи се от светлината. Рамката ни разделя, посягам навън, за да се освободя от нея. С всяка игра на светлина и сянка виждам нови истини...

Гергана Минкова

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |