Фоторазказ за Чифте баня в „Серяковата къща”

* На  15 ноември 2012 г.  в галерия „Серякова къща”  се откри изложбата „В нея” - на Николай Минчев - фотографии на прочутата пловдивска Чифте баня, известна и като Баня старинна 


НИКОЛАЙ МИНЧЕВ е роден на 27 юни 1952 г. в Пазарджик. Завършил е ВИАС през 1978 г., специалност „Транспортно строителство”. В момента работи като строителен надзор в Кърджали. С фотография се занимава от дълги години. Печелил е голямата награда на Националната изложба за експериментална фотография в Ямбол през 1997 г., наред с редица други награди от национални форуми на фотографията. Негови работи са били представяни в общи и самостоятелни художествени изложби в страната и чужбина. Една от забележителните му изяви е поредица от художествени портрети на пловдивски художници, които представи в изложбата си „Те”. От скоро Николай Минчев има своя къща в красивото троянското село Дълбок Дол.
  
НАСТОЯЩАТА ИЗЛОЖБА представя детайли от интериора на Баня старинна, известна още на пловдивчани като Чифте баня. Показаните фотографии отразяват гледната точка на автора, който е привличен от играта на форми и светлина и от рисунъка на специфичните декорации. Николай Минчев минава отвъд обичайно видимото. Успял е да улови в обектива си детайли от иначе пестеливата архитектурна украса и играта на светлината и сянката върху тях, погледнати отблизо от неочакван ракурс.  Открива ни драматичната живопис върху старата мазилка, самопородена от преминалото време - наслояването на различни пребоядисвания, от влагата, от обгарянето от пожара, който сградата преживява през 1980 г. Не са му убягнали оцелели детайли от някогашна украса и  рисунки на някой самодеен „художник” отпреди столетия с остър предмет по стените – схематично изобразена птица, риба, сграда.

ПОКАЗВА НИ всички тези свои открития в едър план върху големи пана, които са не просто фотографии, а пластични композиции, въздействащи абстракции в сдържано черно-бяло или вълнуващи с живописното въздействие на цветове, облагородени от патината на времето. Отива и по-нататък – експериментира с наслагване на различни кадри, което дава още по-нов и различен поглед към сградата, което поставя произведенията му отвъд обичайното за фотографията и все по-близо до модерното изобразително изкуство.

ЧИФТЕ БАНЯ или Баня старинна е любим обект на творчески търсения на автора. За първи път стъпва в нея след пожара, когато започва подготовка за реставрация на сградата. Документира детайлно всичко преди да влязат реставраторите. След това снима отново и отново промените при реставрацията. И това, което започва като фотодокументалистика, постепенно се превръща в творческо търсене. Духът на старата сграда обсебва творческите му сетива и той започва да разкрива неподозираната й красота, знаци, мистика. Връща се отново и отново година след година за да открива нови неподозирани тайни. В архивите си има стотици кадри от банята.

За повече информация: 
Мариела Шошкова, галерист, тел. 0887/231250

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |