Съветите на лекаря

Синузит


* В дългогодишната си практика със средства на алтернативната медицина съм установил, че терапията изобщо, а още повече на хроничния синуит, трябва да е комплексна

Рубриката се води от д-р Петър Христов, който отскоро практикува в Троян

ВЪЗПАЛЕНИЕТО на околоносните кухини (синуит, и добилото гражданственост наименование - синузит) е често срещано заболяване, което лесно хронифицира. Хроничния синузит може да се обостри и тогава картината е на остър синузит: освен секретите (те често се стичат към носоглътката и могат да са с жълт, зелен или жълтозелен цвят, което заедно с характерната миризма говори за гноен процес), запушения нос и промяната в тембъра на гласа, може да има температура, общо неразположение. Типични са болките в областта на челото, скулите, понякога могат да се излъчват и към слепоочията и над челото - в окосмената част на главата. Характерен белег е усилването им при навеждане главата надолу, подобряването от затопляне и облекчаване на болките от изтичане на секрета. Честото кървене от носа също може да съпровожда острия синузит, но е по-характерно за хроничния стадий.

ХРОНИЧНИЯТ СИНУИТ протича по различен начин (от безсимптомно - в много от случаите! - до напълно разгърната картина) и освен споменатите вече симптоми на острия стадий (но в по-лека форма) може да доведе до редица усложнения: алергичен ринит и сенна хрема, хронично главоболие, бронихиална астма, алергии, вкючително и уртикария и др... Понякога увеличените лимфни възли в областта на шията затрудняват дренажа на лимфата, получават се отоци в областта на очите, мускулите на шията са с повишен тонус, появяват се болки във врата, сливиците са увеличени, лесно се стига до ангини, фарингит, като цяло имунната система не функционира правилно.

ВСИЧКО ТОВА важи в още по-голяма степен, ако пациентът е дете. Тук трябва да отбележим следното: въпреки че на преглед и дори на рентгенова графия не се диагностира синуит, ако съществуват някои от симптомите, изброени по-горе, а още повече са налице някои от усложненията, правилно проведената терапия води до забележително подобрение, както в общото състояние, така и на отделните симптоми и усложнения. Тук трябва да напомним, че синуита се лекува трудно, независимо какви антибиотици се приемат, тъй като синусите са трудно достъпни за лекарствата поради недоброто кръвоснабдяване. На практика много често терапията се прекратява преждевременно, когато острите симптоми престанат да смущават пациента, и тогава заболяването хронифицира.

НАБЛЮДЕНИЯТА МИ върху пациенти с хроничен синуит ме наведоха на мисълта, че съществува връзка между него и други заболявания в организма, най-често - пародонтозата. Тази връзка се доказва и от факта, че проведено едновременно и при двете заболявания, лечението води до по-отчетливи резултати. Това обстоятелство винаги трябва да се има предвид, особено при по-възрастни пациенти и когато има признаци на пародонтоза - венечни джобове, кървене, оголване и разклащане на зъбите (пародонтоза).

В НЯКОИ СЛУЧАИ се налага  да се прилагат и хомеопатични лекарства, за да се повлияе по-бързо и ефективно инфекцията и алергичната настройка. Това може да е Hepar Sulfur, Poumon Histamine и др. В дългогодишната си практика със средства на алтернативната медицина съм установил, че терапията изобщо, а още повече на хроничния синуит, трябва да е комплексна. Забележителна разлика в ефективността на лечението, например, се отбелязва, ако към споменатите терапевтични мерки се включи и/или иглотерапия, мокса, лазертерапия.

Д-р Петър Христов
 
Заб. Посочените данни се основават на клинични резултати и научни изследвания и са с информационен характер и не могат да служат за диагностика, лечение и самолечение!

За подробности, индивидуализиране на терапията,
консултации с д-р Петър Христов: GSM 0895/508901; е-mail: bulfo@abv.bg
Троян, Новата поликлиника (каб. 12)

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |