РСПБЗН - Троян

Районна служба „Пожарна безопасност и
защита на населението” (РСПБЗН) - Троян

РСПБЗН - Троян обслужва двете общини Троян и Априлци с обща площ 1100 кв. км и 24 кметства към тях. Населението в двете общини е около 40 хиляди души.

Организирана противопожарна охрана в града е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца, която може да се види в музейната експозиция на службата.

През 1937 г. по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев началникът на Пожарната в България Юрий Захарчук изпраща на троянските си колеги базов автомобил "Додж". В последствие на място машината е оборудвана с помпа и 6-тонен резервоар за вода. Огнеборците са се возили, стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки. До 1963 г. службата се е помещавала в сградата на бившия турския конак, намиращ се на централния троянски площад. Тази сграда сега е исторически паметник и част от Музея на занаятите. През същата 1963 г., когато пожарните служби в страната се одържавяват, за троянската Пожарна е преустроено помещение на бивша хлебопекарна в близост до бързо развиващата се промишлена зона. В този момент службата разполага с два противопожарни автомобила на шаси, марка ЗИЛ.

Троян е силно развит промишлен и икономически център и за по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк. Строителството на новата сграда стартира през 1984 г., но поради редица юридически и други спънки строителните работи започват по-сериозно едва през 1992 г., когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на Община Троян и МВР-МТОСО. Новата сграда на службата е пусната в експлоатация през м. март 1999 г.


Адрес: гр. Троян, ул. „Георги С. Раковски” № 1

Телефони:
0670/6-24-12 (дежурен), 0888/835469, 0884/336839

Електронна поща: rspbzn_troyan@abv.bg

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |