На 3 март в Музея: Разказ за Войнишкия паметник

* За пръв път ще бъде показан оригиналният документ (грамота), който е бил вграден в основите на паметника
Предстоящо
НА 3 МАРТ в Музея на занаятите ще бъде разказана историята на паметника мъченик -  Войнишкия паметник в Троян, известен като паметник на загиналите жители от Троянския край във войните за национално обединение 1912-1918 г. Построен е през 1937 г. по проект на ловешкия архитект Борис Иванчев, паметникът е открит тържествено на 2 юни 1938 г. Разположен на централния градски площад – до 1957 г., когато е преместен в градинката при Вила „Ванна”.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ще бъде показан оригиналният документ (грамота), който е бил вграден в основите на паметника. Документът е един от малкото оригинали, свързани със следосвобожденската история на града ни, и свидетелства както за значимостта на паметния знак, така и за умението да се обедини целият тогавашен градски елит около една кауза.

ГРАМОТАТА беше открита през 2013 г. от музейни специалисти; анализът и  реставрацията й са финансирани от музея и бяха извършени в лаборатория в София.
Написана върху фина копринена материя, с туш,  вероятно грамотата е била поставена в метална капсула. Практиката по това време е да се използват за целта гилзи от оръжейни снаряди.

ПРЕОТКРИВАНЕТО на документа провокира музейните хора да разкажат кратката история на Войнишкия паметник - един от символите на модерното градско развитие на Троян. Съграждането на паметника е част от оформяне на модерния облик на града. Това не е просто нещо от камък, а материализиран израз на признателността към съгражданите ни, пожертвали се за големия национален идеал – освобождението на всички земи, в които живеят българи. С акта на издигането на Войнишкия паметник малкият Троян показва на света своята цивилизованост. Паметният знак трябва да стане обединително място за новия живот на троянци, това е идеята. И той е точно такова място в продължение на две десетилетия.

АКО НА 3 МАРТ на посетите
събитието в Музея на занаятите, ще научите, че още по онова време има разногласия за паметника, как е изглеждало случилото се в Троян през погледа на комшиите от Ловеч, кой е големият дарител, кои са личностите, осъществили това голямо дело. В деня на националния ни празник Музеят на занаятите ще постави и началото на дарителска кампания за събиране на средства за реставрация на три икони, рисувани през 60-те години на 19. век от най-забележителния възрожденски иконописец от Троянския край Пенчо Хаджинайденов.

Музей на занаятите - Троян

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |