"Как наказва Бог" в Троян, галерия "Серяковата къща"

КАК НАКАЗВА БОГ
Катерина Стойкова-Клемър
Представяне в Троян: 
25 юни (сряда), галерия „Серяковата къща“, 18:30 ч.


С предговор от Кристин Димитрова
Художествено оформление - Люба Халева

Формат: 130/210 мм
Меки корици
Страници: 64
Цена: 10 лв
ISBN 978-619-7153-01-9 

Катерина Стойкова-Клемър е автор на книги с поезия на български и английски, редактор на англоезични антологии, водещ на радиопредаване за литература и култура (Accents), собственик и главен редактор на издателство (Accents Publishing). И още: дипломиран инженер, компютърен специалист с практически опит, вишист с три магистратури, майка на двайсет и двегодишен син, вегетарианка, ученичка на една от старейшнините на индианското племе Хопи, изпълнителка на главната роля в пълнометражен нискобюджетен филм. Родена е в Бургас, почти 20 години живее в САЩ.

Един от най-скорошните мащабни проекти на Катя е англоезичната антология The Season of Delicate Hunger, с която представя на американския читател трийсет и двама съвременни български поети от различни поколения. „В душата си искам това да е книга, която да може да помогне на поетите по някакъв начин – да ги включи в международния литературен процес и да отвори други врати и възможности пред тях“, казва Катя.

Поетични книги:

The Air around the Butterfly/Въздухът около пеперудата (Факел Експрес, 2009, двуезична)
The Most (Finishing Line Press, 2010, на английски)
Неделимо число (Факел Експрес, 2011, на български)
The Porcupine of Mind (Broadstone Books, 2012, на английски)
Пиеса „Черното палто“ (двуезична)

***

„Как наказва Бог“ е нова стъпка на издателство ICU навътре в болезнената ниша на литературата, която се движи на ръба между езици и култури. Катерина е двуезичен автор, повечето й творби съществуват български и английски, превеждани от единия език на другия от самата нея. Нейните стихове водят към пространства, където не искаш да останеш, но не можеш да напуснеш – вътре в човека и извън него. „Език мой, дом мой./Прости ми. /Няма ме“, казва авторката и приютява в думите съдбата на толкова много от нас – всички ние, разместени във външното и вътрешното си пространство. „Как наказва Бог“ е писана в САЩ. На смесица от български и английски.

През м. юни Катя Клемър се завръща в България специално за представянето на новата си поетична книга. Ще чете на живо рамките на фестивала „София: поетики“ (14-15 юни). За 16 юни е предвидена творческа работилница с единайсетокласници от езиковата гимназия в Правец. На 17 юни „Как наказва Бог“ гостува на Народната библиотека в Пловдив в рамките на „Пловдив чете“. Следват представяния в Бургас (Морско казино, 24 юни) и София (галерия „Кредо бонум“, 26 юни). А на 25 юни ще гостува в троянската галерия „Серякова къща“.

Отзиви за „Как наказва Бог“

• Наказана: да може. Да очаква. Да обещава. Да се съмнява.
Помилвана: да помага. Погалена: ти си, Катя.

Екатерина Йосифова

• „В тази книга пише за Бог, но самата книга не е теологична, защото трудните равенства в нея ще измъчат разума на всеки агностик. Тя е за изпитанието да замениш тежестта на „всичко, което искаш, срещу всичко, което имаш“; за непозволените предателства към самия себе си; за по-трудния „лесен“ път. За живота, чиято твърда материя трябва да бъде проядена до изхода от отсрещния му край.“

Кристин Димитрова

• „Лапидарна, дори аскетична, без всякакви словесни излишества и стилизации, поезия, сама създала своята форма като автентична изповед и вглеждане в себе си и в света.”

Светлозар Игов

• „Стиховете на Катерина Стойкова притежават сдържаната непримиримост на живота към собствената си преходност. Тя не пее, не плаче, не танцува около себе си и за себе си. Тя мисли с чувствата си и ни прави чувствителни чрез помислите си. Нещата й са спуснати, а тя е само бясната флейта на тьмното им издухване в бялото околоземно пространство. Тя умее да мълчи, но мълчанието и говори и казва всичко, което е нужно, за да се почувстваме за няколко мига отново човешки същества.“

Румен Леонидов

 

©2009 ТРОЯН 21 - архив | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |